Горещи новини

Илон Мъск: Идва време, когато няма да трябва да работим

-13:02-Razloginfo.com

Технологичният предприемач Илон Мъск направи прогноза, че ще дойде момент, в който няма да трябва да работим срещу заплащане, а само за удоволствие. Милиардерът бе интервюиран от британския премиер Риши Сунак на първата глобална среща за безопасно използване на изкуствен интелект (ИИ), която се проведе в Англия.Мъск бе помолен да очертае какво бъдеще очаква човечеството при агресивното навлизане на информационните технологии. “Ще настъпи момент, в който нито една професия няма да е нужна. Може да имаш работа за лично удовлетворение, но изкуственият интелект ще върши всичко останало”, каза милиардерът, който е сред разработчиците на един от най-съвършените чатботове до момента. Според него това ще е добре и зле, тъй като на хората ще се наложи да търсят нов смисъл в живота

Но докато това се случи, трудовият пазар ще бъде подложен на голяма трансформация и се очаква милиони да изгубят работата си, защото тя ще бъде поета от роботи.

Затова и Мъск, и Сунак се съгласиха, че трябва да има “рефер”, който да държи под око суперкомпютрите на бъдещето. Необходимостта от такъв арбитър бе основна тема и на състоялата се в Англия среща, в която участваха 28 водещи държави в областта на информационните технологии и представители на най-големите техкомпании в света. До конкретни решения обаче не се стигна, тъй като различията помежду им са все още много големи. Договорено беше единствено, че ще има подобни форуми на всеки 6 месеца, на които да се очертаят съществуващите рискове от ИИ и намаляването им.

“Има опасения за безопасността, особено при хуманоидните роботи. Контролирана от компютър кола не може да ви подгони нагоре по дърво или да ви преследва вкъщи, но хуманоиден робот ще ви намери навсякъде… Трябва да има някъде

централен бутон за спиране

А и всеки софтуер, който се усъвършенства онлайн, може да бъде хакнат”, обясни шефът на “Тесла”.

По думите му сме близко до момент, в който ИИ ще бъде по-умен и от най-интелигентния човек и безконтролното му използване може да доведе до унищожаване на човечеството. “Бързината, с която се развива, е много по-голяма, отколкото която и да е друга технология, която съм виждал. Правителствата обикновено не са свикнали с тази скорост”, каза Мъск. Все пак той вярва, че ползите от ИИ ще са повече от опасностите. Освен за създаване на нови методи за лечение и обучение например, той може да помогне и за социалната изолация. “Един от синовете ми има проблеми в развитието и му е трудно да си намери приятели. ИИ приятел би бил нещо прекрасно за него”, посочи милиардерът.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!