Горещи новини

Икономист ни шамароса, прогнозира 6 лева за литър гориво

| 17:44

Цените на горивата у нас бележат нови върхове – бензинът премина 3,40 лева. Почти 3,60 лева достига цената на дизела. Според икономиста Михаил Кръстев цените на горивата могат да достигнат до много по-високи стойности – дори до 6 лева. А от 2023 г. голяма е вероятността да плащаме 5 лева за литър.Той посочи, че може да се окаже, че новите индикатори през 2023 година ще причинят по-голямо поскъпване. „Може да достигнем цена от над 5 лева за литър гориво. Една от причините е новата политика на ЕС по отношение на акциза на горивата – досега беше върху 1000 литра гориво, а оттук нататък – като стойност на енергия. Това ще доведе от повишение от над 1 лев за масовите горива. При пропан-бутана и метана ще се стигне дори до много по-голям ръст“, обясни той.

По думите му България използва почти изцяло руски нефт, но това не се отразява на цените на колонките. Причината – няма диверсификация на източниците, нито на складовете на горива. „Докато потреблението не намалее, цените ще растат“, категоричен е Кръстев.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!