Горещи новини

Икономисти: За 5 години вносът на домати се удвои, а на краставици се увеличи с 80%

-9:50-Razloginfo.com

Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с предходните 5 се е удвоил. През 2020 г. у нас са внесени около 103 хил.т., съобщава Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).Вносът на краставици през 2020 г. достига 26 хил.т, като за последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011-2015 г. е около 80%. Оценките на САРА за настоящата година е за внос от около 28- 30 хил.тона.

Новите оценки на икономистите от САРА за производството на домати през тази година е за допълнително намаление от около 8 хил.т. от предходните предвиждания за реколтата. Производството се очаква да е около 112 хил.т. като на 49 хил т. възлиза оранжерийното производство и 63 хил.т. е полското.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер в следствие на неблагоприятните природни условия свързани с градушки и горещи и сухи летни месеци. Годишното производство, което над 92% е на открити площи, се оценява на 50 хил.тона (53 хил.т. при предходната прогноза). Това равнище е подобно на реколтата от 2020 г, когато производството бе 51 хил.т., едно от най-ниските нива за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 година САРА запазва очакванията си за обеми от 43 хил.т за оранжерийно производство и 9 хил.т. за продукцията отглеждана на открито. Общото производство на краставици се изчислява да е на нива от 52 хил.т.

Средногодишните изкупни цени за 2021 г. за домати, краставици и пипер се оценяват да бъдат средно със 7% по-високи от миналогодишните. При доматите, те ще са нагоре с около 3%, при краставиците – 8% по-високи и най-голям ръст се очаква при пипера – 16%.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!