Горещи новини

Изстрелват SLS-„Орион“ – най-мощния ракетен кораб в света, към Луната

| 14:09

НАСА и Европейската космическа агенция се готвят да изстрелят комбинирания космически апарат SLS-„Орион“, който да проправи пътя към трайното присъствие на хора на Луната. Мисията „Артемис 1“ ще продължи 42 дни, като два пъти ще прелети изключително близо до Луната.Космическият апарат SLS „Орион“, досега е струвал на НАСА най-малко 37 милиарда долара и е считан за най-сложния и мощен ракетен кораб в света. Той включва шестместна капсула „Орион“ за изследване на дълбокия космос, която е висока 98 метра и тежи 2 600 тона.

„Екипажът“ на „Орион“ ще се състои от специални манекени в скафандри, за да се оцени дали корабът ще може да превозва астронавти, обясни Бил Нелсън от НАСА.

Повече от десетилетие отне разработката на ракетата след години на забавяне и милиарди долари преразходи.

Програмата „Артемис“ е продължение на програмата „Аполо“, с която на Луната стъпва първият човек. „Артемис“ е кръстена на богинята Артемида – сестрата близначка на древногръцкия бог Аполон. Целта на НАСА е да върне астронавтите на Луната още през 2025 г, включително първата жена и първия цветнокож човек, които да стъпят на земния спътник.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!