Горещи новини

Изследване: И жени, и мъже смятат, че защитните маски ги правят по-привлекателни

| 9:26

Пандемията от коронавирус има малко положителни страни, но британски учени изровиха една: защитните маски правят хората по-привлекателни.Екип специалисти от Университета на Кардиф с изненада установи, че и жените, и мъжете смятат себе си за по-добре изглеждащи с покривалото за долната част на лицето. При това производителите на модни аксесоари срещу COVID и защитниците на околната среда с прискърбие научават, че хората се харесват повече с хирургическата маска за еднократна употреба, отколкото с дизайнерски модели. Професорът по психология в Уелския университет Майкъл Люис обяснява, че това невинаги е било така.

Преди пандемията участници в проучвания са били категорични, че маската загрозява човека, защото са я асоциирали с болести и болници.

“Установихме, че това се е променило, след като маските станаха повсеместни. Открихме също, че и моделът им има значение”, обяснява той. В теста, започнат през 2021 г., участвали 43 жени. Те класирали по скалата от 1 до 10 очарованието на мъже, показани им на снимки с различни видове маски, прикриващи долната част на лицето си, криещи се с книга, или без никакво покритие.

Отговорът на дамите е твърд: най-красиви са онези с маски, при това с простите синкави хирургически модели, а не със специално изработени платнени покрития за устата и носа. Подобно е мнението и на мъже, оценяващи женската привлекателност при носене на маска. Резултатите от теста са публикувани в научното издание Cognitive Research: Principles and Implications.

“Това вероятно се дължи на факта, че такива маски използват здравните работници. А когато се чувстваме уязвими, развиваме положително отношение към онези, които се грижат за здравето ни”, обяснява д-р Люис.

Той изтъква, че пандемията е променила човешката психика и днес, когато видим някого с маска, вече не го смятаме болен, от когото трябва да стоим настрана. Напротив, оценяваме, че пази себе си и нас. Това, обяснява Майкъл Люис, е свързано с еволюционната психология. Болестите играят важна роля при избора на партньор и външните признаци за тях отблъскват. Коронавирусът обаче промени имиджа на маската от показател за разпръскване на зарази към защитник от тях.

Психологът сочи още една, чисто физическа причина за чара на хората с маски. Те насочват вниманието към очите – този красив прозорец към душата. Освен това крият устата и носа – черти на лицето, които често имат дефекти. И според други изследвания покриването на лявата или дясната половина от лицето го прави по-атрактивно, защото въображението запълва липсващата част по идеалистичен начин.

За промяната в отношението към защитните маски съдействат научно потвърдените констатации, че когато говорим, капките от устата ни хвърчат на 1-2 метра Още по-далеч стигат те при кашляне – на около метър и половина. Така носители на вируса лесни могат да предадат заразата на здрави хора.

С маски обаче частиците, съдържащи коронавирус, излитат само на 0,6 м. Трипластовите осигуряват още по-добра защита. Неслучайно Световната здравна организация препоръчва, дори и при носене на маски, на обществени места да се спазва дистанция от 1 метър.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!