Горещи новини

Износът на България пада от началото на годината

-10:46-Razloginfo.com

Общият български износ на стоки към Европейския съюз и трети страни се понижава през първите осем месеца на годината със 7,6% спрямо година по-рано, докато вносът в нашата страна се свива с 8,8%. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).Само през август общият български износ на стоки намалява с 22,0% на годишна база до 6,0947 млрд. лева. Общият внос пък се понижава с 8% до 7,8567 млрд. лева. Външнотърговско салдо остава отрицателно и достига 1,762 млрд. лева.

За първите осем месеца на настоящата година износът на стоки от страната ни се свива до 56,8416 млрд. лева спрямо същия период на 2022 г., вносът се понижава до 62,8771 млрд. лв., а общото външнотърговско салдо е на дефицит от 7,0355 млрд. лева.

Износът на стоки от България в посока останалите страни от ЕС се свива през август с 11,1% спрямо година по-рано, което е поредно доказателство за забавянето на европейската икономика. Експортът ни към трети страни спада с цели 40,4%. Вносът от Европейския съюз пък се понижава с 5,2%, а от трети страни – с 11,4 на сто.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!