Горещи новини

Изненада! КПКОНПИ иска отпадане на новите екостикери за МПС-та

-15:25-Razloginfo.com

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество предлага на министъра на транспорта да  отпадне въвеждането на новите екостикери за МПС-та.

Те трябва да влязат в сила от 12 юли и да се издават при задължителния годишен технически преглед на превозното средство.

От КПКОНПИ посочват, че при анализ е установено, че влизането в сила на измененията крие риск от потенциално неефективно разходване на публичен ресурс и допълнително увеличаване на разходите за гражданите и бизнеса.„Не се оспорва необходимостта от ползите от ограничаване на движението на моторните превозни средства, които отделят високо количество вредни емисии в определени зони на населените места“, посочват още от Антикорупционната комисия.

Уточнява се, че по информация от официалната интернет страница на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, за изработването на на новите екостикери, при годишен тираж от 1 500 000 бр., е зададена единична цена от 6,80 лв.

„Това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства. Отделно трябва да се вземат предвид и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за идентификация и контрол“, се казва в позицията на КПКОНПИ.

От Комисията предлагат още да се използват вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на МПС, като така се избегне и дублирането на системи.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!