Горещи новини

Изминалата пролет – най-студената у нас от 23 години насам

-16:36-Razloginfo.com

Изминалата пролет е най-студената у нас от 1998 година насам. Това показва анализ от НИМХ. Май месец пък е най-топлият от три години насам.

Тази година средните месечни температури са между 13.4 °С (Девин) и 19.5 °С (Първомай, общ. Петрич). Това е с отклонение между -0.4 °С (Видин) и +2.6 °С (гр. Дългопол, обл. Варна) от климатичната норма.

Това е най-сухият месец май от 2016 г.  Речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са останали без съществени изменения. Поднормените валежи в част от южните и източните райони създават условия за понижение на нивата на почвените влагозапаси, което се отразява неблагоприятно на развитието на пролетните култури.След относително студения април, в началото на месец май в планините над 2000 m надморска височина продължава да има значителна снежна покривка. Тя се топи интензивно в началото на месеца, в резултат на което речните нива във водосбора на р. Искър над яз. Искър и в рилските и пиринските притоци на р. Струма и р. Места временно се повишават.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!