Горещи новини

Изкуствен интелект строи язовир и ВЕЦ в Китай без участието на хора строители

| 10:59

Китайски учени съобщават, че ще отпечатват 3D язовир със стена висока около 180 метра до 2024 г., използвайки изкуствен интелект (AI) и роботи.Проектът ще използва AI система с безпилотни камиони, булдозери, валяци и друго оборудване.

Изследователите казват, че техният метод елиминира човешката грешка и опасенията за безопасността на работниците.

Китай е готов да построи водноелектрическа централа с язовир за две години, използвайки изкуствен интелект и нулев човешки труд свързан със строителни роботи, казаха учени, участващи в проекта.

Язовирът Yangqu на тибетското плато трябва да бъде сглобен слой по слой, както при 3D печат, за първи път съобщи The South China Morning Post в неделя, цитирайки статия, публикувана през април Journal of Tsinghua University (Science and Technology).

Ако и когато бъде завършен, амбициозният проект вероятно ще бъде най-високата структура в света, построена чрез процеси на 3D печат. Настоящият рекорд се държи от двуетажна офис сграда в Дубай, която е висока почти 7 метра.

Вестникът казва, че язовирът Yangqu ще бъде висок около 180 м. За сравнение, структурната височина на язовир Хувър е 221 метра.

Според учените в Yangqu централна система за изкуствен интелект ще бъде използвана за наблюдение на масивна автоматизирана поточна линия, която започва с парк от безпилотни камиони, използвани за транспортиране на строителни материали до части от работната площадка, обясняват учените.

След като материалите пристигнат, безпилотни булдозери и павета ще ги превърнат в слой от язовира, а след това ролки, оборудвани със сензори, ще помогнат за притискането на всеки слой, така че да стане твърд и издръжлив, казват те.

Според статията, когато един слой е завършен, роботите ще изпратят информация за състоянието на конструкцията обратно към системата AI.

Въпреки това, добивът на строителния материал все още ще трябва да се извършва ръчно, отбелязват изследователите.

Системата за изкуствен интелект и нейната армия от роботи ще помогнат за премахване на човешката грешка, като например когато операторите на валяци не се придържат към права линия или когато шофьорите на камиони доставят материали на грешното място, каза водещият автор Лиу Тианюн от университета Цинхуа.

Системата също така ще позволи работата на място да напредва непрекъснато без опасения за безопасността на човешките работници, казаха изследователите.

Според учените завършеният язовир Yangqu ще осигурява 5 милиарда киловатчаса енергия всяка година на Китай.

Ако бъде успешен, методът на изграждане може да осигури план за други строителни проекти, като например пътно строителство, каза екипът на Лиу.

Китай, който е изправен пред рязко падаща раждаемост и в бъдеще възможен недостиг на работна ръка, през последните години се обърна към автоматизацията, за да поддържа индустриите си с роботи.

Източник и снимка: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!