Горещи новини

Изкуствен интелект вместо депутати, искат повече от половината европейци

-13:28-Razloginfo.com

Проучване установи, че повечето европейци биха искали някои от членовете на парламента в отделните държави да бъдат заменени от алгоритми (от изкуствен интелект).

Изследователи от Центъра за управление на промяната на частния испански университет IE University попитаха 2769 души от 11 държави по света как биха се почувствали относно намаляване на броя на депутатите от националните парламенти на техните страни, като тези места бъдат предоставени на Изкуствен интелект (ИИ или AI), който ще има достъп до техните данни.

Резултатите, публикувани в четвъртък, показват, че въпреки ясните и очевидни ограничения на ИИ, 51% от европейците казват, че са за подобен ход.Оскар Йонсон, академичен директор в Центъра за управление на промяната на IE University и един от основните изследователи на доклада, каза пред бизнес телевизия CNBC, че е налице „десетилетие на упадък на вярата в демокрацията като форма на управление“.

Причините вероятно са свързани с повишена политическа поляризация, филтърни балони и раздробяване на информация, каза той.

„Възприемането на всички е, че политиката се влошава и очевидно се обвиняват политици, така че мисля, че нашият доклад улавя общия дух“, каза Йонсон. Той добави, че резултатите не са толкова изненадващи, „като се има предвид колко хора познават своя депутат, колко хора имат връзка с неговия депутат и колко хора знаят какво прави техния депутат“.

Проучването установи, че идеята е особено популярна в Испания, където 66% от анкетираните хора я подкрепят. В Италия пък 59% от респондентите бяха за тази идея, а в Естония – 56%.

Не всички държави харесват идеята за предаване на контрола на машини, които могат да бъдат хакнати или да действат по начин, по който хората не искат от тях. Във Великобритания цели 69% от анкетираните бяха против идеята, докато 56% бяха против в Холандия и 54% в Германия.

Извън Европа, около 75% от анкетираните в Китай подкрепиха идеята парламентаристите да бъдат заменени с изкуствен интелект, докато 60% от американските респонденти се противопоставят на това.

Мненията също така се различават драстично според различните поколения, като се установи, че по-младите хора са значително по-отворени към подобна идея. Над 60% от европейците на възраст 25-34 години и 56% от тези на възраст 34-44 години подкрепиха идеята, докато мнозинството от анкетираните над 55-годишна възраст не я смятат за добра

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!