Горещи новини

Издаването на книжка за три дни – тройно по-скъпо

-16:59-Razloginfo.com

Бързото издаване на шофьорска книжка в рамките на 3 работни дни, което ще бъде достъпно като услуга от 1 септември тази година, ще струва 75 лева в масовия случай на водачите, които са на възраст до 58 години.

Таксата за ускорено издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство ще бъде тройно по-голяма от тази за обикновената услуга, предвижда промяна в Тарифа № 4 за таксите, събирани от МВР. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Издаването на този вид личен документ в ускорен срок от 3 работни дни беше одобрено от 44-тото Народно събрание, на финала на неговия мандат, през март тази година. Услугата може да се използва само в определени случаи: при подмяна на книжката заради изтичащ срок на валидност, при вече изтекла валидност, при промяна в данните на водача, като смяна на фамилията и транслитерация, както и при издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено “Пътна полиция” при СДВР или в областна дирекция на МВР, пише Dir.bg.Според действащата тарифа за таксите, които се събират от вътрешното ведомство, за да бъде издадена шофьорска книжка в срок от 30 дни, каквато е обикновената услуга, хората до 58 години плащат 25 лева, а тези между 58 и 70 години – 11 лева. За хората с трайни увреждания, които имат решение от ТЕЛК, таксата е в размер на 3 лева, а всички хора над 70-годишна възраст са освободени от заплащане на такса.

От началото на септември всяка от тези възрастови групи шофьори ще може да използва ускорената услуга на тройно по-висока цена в сравнение с обикновената.

В момента МВР предлага бърза услуга за издаване на шофьорска книжка, в рамките на 10 дни от приемането на заявлението. Таксата се вдига двойно спрямо стандартната.

Ускореното издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство се въвежда по аналогия на експресното издаване на лична карта или паспорт, което също е в срок от 3 работни дни.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!