Горещи новини

Изгубеният град от дъното на Титикака – Уанако

-16:08-Razloginfo.com

Под небесно сините води на едно от най-красивите езера в Южна Америка, а и в света – Титикака, учени откриха останките от древна, велика цивилизация, за която никой в научните среди не е и подозирал.

Находката е направена преди 10 години от Кристоф Деларе, археолог от Свободния университет на Белгия, следвайки информацията, предоставена от местните жители. Археолозите успели да идентифицират 24 потопени археологически обекта под езерото.

След десетилетия на проучване учените са открити повече от 10 000 артикула, включително златни и керамични изделия и различни видове купи и други съдове. Елементите са от цивилизация преди инките – Тиуанаку. Изчислено е, че някои от артефактите са на възраст от 2000 години, когато империята на Тиуанако е била една от главните андски цивилизации.Тиуанако е могъща древна цивилизация, разпростирала се на територията на днешна Боливия, Перу и Чили. Столицата ѝ била построена на около 4000 метра над морското равнище, близо до езерото Титикака, което я прави един от най-високите градски центрове, строени някога.

Градът достига своя връх между 500 г. и 1000 г. и в него тогава живеят около 10 000 души. Не е ясно точно кога империята е овладяла земите около езерото, но е известно, че около 2000 г. пр. Хр. там започнали да се заселват хора.

езерото титикака

Учените не знаят точно какво е било името на града, защото древната цивилизация така и не изобретила своя писменост. Според местните хора обаче е Уанако.

Знае се, че империята Тиуанако изпада в криза и се разпада около 1000 г. сл. Хр. и Уанако е изоставен. Въпреки това той остава важно място в митологията на хората от Андите, които го разглеждат като религиозно средище.

Постепенно с покачването на водите на езерото Тикитака, най-вероятно заради климатични промени и топенето на ледниците във високите върхове на Андите, градът е потопен и остава под водното равнище. Споменът за великия древен град остава и за бъдещите поколения, които смятат мястото за свещено.

Наскоро правителството на Боливия се е съгласило да построи музей, за да запази подводните структури и тези, които са на сушата. Предвижда се проектът да бъде завършен през 2020 г. и ще струва около 10 милиона долара. Правителството на Боливия финансира проекта с помощта на ЮНЕСКО и е подкрепено от Белгийската агенция за сътрудничество за развитие.

Предложената сграда ще има две части и ще покрие площ от около 9 360 квадратни метра. Една част от музея ще бъде на брега и ще показва артефакти, които са извадени от дъното на езерото. Втората част ще бъде частично потопена, с огромни стъклени стени, от които ще се гледа под повърхността езерото, което ще позволи на посетителите да видят скрития град под водата.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!