Горещи новини

Изгорелите газове от дизелови автомобили вредят повече на жените, отколкото на мъжете

| 19:44

Вдишването на изгорели газове от автомобили, движещи се с дизелово гориво, може би са по-вредни за жените, отколкото за мъжете, тъй като предизвикват повече изменения в кръвната картина, свързани с възпаления, инфекции и сърдечно-съдови заболявания при дамите, съобщи ЮПИ.Това сочат предварителни резултати от ограничено изследване, което ще бъде представено на международния конгрес на Европейското дружество по респираторна медицина в Барселона, Испания.

Според резултатите „излагането на изгорели газове от дизел действа различно на женските организми в сравнение с тези на мъжете и това може да е знак, че замърсяването на въздуха е по-опасно за жените, отколкото за мъжете“, каза в изявление Нелофер Мохержи, преподавател в университета на Манитоба в Уинипег, Канада.

Изследователският й екип е работил по проучването заедно с учени под ръководството на Крис Карлстен от университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

Учените установяват, че вдишването на дизелови изпарения води до възпаления в белите дробове и влияе на справянето на организма с инфекции на дихателните пътища. Изследването е проведено сред 10 здрави доброволци, непушачи – петима мъже и пет жени. Всеки от тях е вдишвал в продължение на четири часа филтриран въздух и по четири часа – въздух с изгорели газове от дизел с три концентрации – 20,50 и 150 микрограма фини прахови частици на куб. метър.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!