Горещи новини

Извънкласните занимания ще бъдат разрешени, излизаме от тъмночервената зона

| 15:03

„Утре вероятно ще излезем от тъмночоервената зона, което е радостна новина. Епидемиологична обстановка се подобрява, както по отношение на заразени, хоспитализирани така и смъртността“, това каза на брифинг на здравните власти служебният министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Повечето области вече са извън най-опасната зона, показаха на графика здравните власти.

Служебният министър посочи, че с оглед удължаването на извънредната епидемична обстановка у нас с 4 месеца от 1 декември, трябва да се преиздадат заповедите за противоепидемичните мекри на територията на страната. Вече са изготвени новите заповеди, в които има някои корекции в мерките, посочи още Кацаров.

„Успяхме да пречупим вълната благодарение на хората, които се ваксинираха и на медицинските ни специалисти“, посочи Кацаров.

Той използва повода да благодари за помощта на проф. Мира Кожухарова, която дала важни насоки за действията при тази вълна. Поради това Кацаров отличи важната ѝ работа с награда „златен медал“ на Министерството на здравеопазването.

„Аз изпълнявах ролята на мърморещия човек, някога са ме слушали, понякога не. Поскарвали сме се, но не беше лошо“, коментира съвместната работа  и признанието проф. Кожухарова, а Кацаров я удостои със златния медал.

„Епидемиологичната криза е на ниво 500. На  4 ноември бе регистриран връх с 930 на 100 000 заразени, кривата в момента много рязко спада, което е чудесна новина“, посочи проф. Кожухарова.

По думите ѝ във връзка с даването на възможност за вадене на зелените сертификати с отрицателен тест, много е нараснал броят на хората, които се изследват, което спомага да се намали разпространението на вируса.

„С падането на броя на заразените, постепенно се вижда и спад в хоспитализираните. Хората в интензивни отношения обаче запазват високи стойности. Смъртните случаи също намаляват, въпреки че броят им остава висок. Това е свързано с някои специфични неща за нашето битие като отказа за ваксинация“, посочи проф. Мира Кожухарова.

Вече над 28% от подлежащите на ваксинация са имунизирани с пълен цикъл.

Ситуацията с епидемиологичната обстановка в страната позволява на здравните власти да разрешат по по-пълноценен учебен процес. Затова от 1 декември вече ще може да се извършват извънкласни занимания – консултации с учители, индивидуални занимания и т.н.  Това съобщи още здравният министър. Условиято да се случва това е, както и досега, наличие на зелен сертификат и осигуряване на безопасна среда.

„Децата, които са се тествали сутринта за училище, няма да има нужда се тестват и за заниманията следобед”, посочи здравният министър.

На въпрос как ще се случва това при големите деца, при положение, че липсват тестове, той съобщи, че до момента са предоставени над 1 млн. щадящи тестове на МОН. Днес ще предоставим още толкова. Имаме поръчка за още 2.5 млн. теста. В рамките на следващите 10 дни общо ще сме предоставили 4.5 млн. теста, съобщи Кацаров.

Той посочи, че с оглед удължаването на извънредната епидемична обстановка у нас с 4 месеца от 1 декември, трябва да се преиздадат заповедите за противоепидемичните мерки на територията на страната. Вече са изготвени новите заповеди, в които има някои корекции в мерките, посочи още Кацаров. От 1 декември освобождаването от карантина при влизане в страната за хора без зелен сертификат не може да стане по-рано от 3-тия ден. До момента това ставаше с отрицателен тест в рамките на 24 часа.

Също така деца на възраст от 5 до 11 години ще могат да се ваксинират, съгласно решението на европейските здравни власти по въпроса.

Плановите операции ще останат спрени, тъй като интензивните отделения още са пълни, обясни Кацаров и допълни, че се очаква до няколко седмици това да се промени и забраната да падне.

Да си го решат в Народното събрание, така коментира въпроса за вход със зелен сертификат в Народното събрание служебният министър.

Относно фалшивите сертификати министър Кацаров посочи, че е проведена среща с министъра на вътрешните работи, директорите на ДАНС, Информационно обслужване, НЗОК и е създадена организация за противодействие. „Но най-голямото наказание за хората, които се възползват от фалшивите сертификати, е самият вирус. Можеш да излъжеш системата, но не и вируса. Все едно да тръгнеш да война без предпазна жилетка, а да излъжеш, че си я сложил”, описа метафорично ситуацията здравния министър.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!