Горещи новини

Извор в софийско село Боснек разпознава грешниците

| 11:07

Чудноват извор в софийското село Боснек е посещавано само от смели туристи, тъй като водата в него може да разпознае кой е грешник и кой вече се е покаял за греховете си.Селото се намира по южните склонове на планината Витоша. Боснек се гордее и с най-дългата пещера в България – Духлата, в която влизат само опитни спелеолози, докато туристите са допускани единствено до входа ѝ.

Водата, която извира от тази пещера, е наричана от местните жива вода, като ѝ се преписват различни лековити и свръхестествени способности. Още по-любопитното е, че тайнственият извор може да изчезва и след това отново да се появява.

Една от историите разказва как тежко болно момиче намерилo лек на това място. То било доведено от своите близки в местността, за да се потопи във вълшебния извор, след което оздравяло.

Изследвания на експерти твърдят, че подобен извор има само на още едно място в Европа – във френските Алпи. И до днес си остава загадката с появяването и изчезването на водата, която ту е там, ту я няма, без да следва някакъв период от време, пише Стандарт.

В един от пътеписите си османският пътешественик Евлия Челеби нарича извора Чешмата на щастието.

За местността се носят и други легенди. Според една от тях в извора се крие змей, който спира водата, когато пред него застане грешен човек, който не се е покаял за стореното.

Друга история разказва, че в скалата е поставена икона на Света Богородица, която се моли за спасението на душите ни. Именно ликът на Божията майка помагал на тежко болните да възстановят здравето си.

Друго поверие пък смята, че до мистичния извор съществува езеро, намиращо се в близост до днешното село Чуйпетлово. Легендата разказва, че в това езеро живеел бик, който дълго време пакостил на селяните.

За да се спасят, хората се опитали да убият животното, но то се гмурнало в езерото и според старото предание сега бикът се намира между езерото и чудноватия извор, като се опитва да излезе отново на повърхността, с което част от местните си обясняват спирането и потичането на водата.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!