Горещи новини

Избират между девет митрополити новия патриарх

-17:26-Razloginfo.com

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години.На следните условия отговарят: Американският Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години. Доростолският Яков няма 5 години на поста, а Сливенски митрополит още не е избран.

Според устава на Българската православна църква архиереите трябва да изберат в седемдневен срок от смъртта на патриарха наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;
да е не по-млад от 50 години;
да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;
да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!