Горещи новини

Иде пълно слънчево затъмнение

-18:09-Razloginfo.com

Иде пълно слънчево затъмнение, наши учени се готвят за явлениетоПълното слънчево затъмнение, което се очаква тази година, ще е на 8 април около обяд и ще може да бъде видяно в Съединените американски щати, Мексико и Канада. За да наблюдават явлението, учени от България ще пътуват до тези места.

Те не само ще наблюдават затъмнението, но ще видят и какво се случва по време на явлението в природата и реакциите на животните. Учените ще фотографират и самото затъмнение, след това ще обменят данни с учени от други страни и ще поместят информация в научни публикации.

Групата учени, която се организира от астронома Ганчо Ганчев, ще наблюдава явлението от щата Тексас.

Тъй като ивицата на самото затъмнение е много тънка – тя е няколко десетки километра, за да се види пълната фаза, учените трябва да бъдат точно в тази ивица и в точния момент по часове, обяснява Ганчев за организацията на предстоящото пътуване на учените до Съединените американски щати. Тъй като Орбитата на Луната е леко под ъгъл около 5 градуса, в сравнение с равнината Земя, Слънце и Луна, затова няма слънчеви и лунни затъмнения всеки месец, обяснява още Ганчо Ганчев. Прави впечатление и друго, че тези събития се случват на по-далечни и екзотични места като в района на Южна Америка, Австралия и по-рядко в България.

В зависимост от слънчевия цикъл, който е 11 години, слънчевата корона е с различна форма и активност, като в момента е в слънчев максимум. Учените очакват още да има слънчеви петна и изригвания, които също да се видят по време на Затъмнението.

Тази година явлението ще се наблюдава около 4 и половина минути в националната му фаза, някъде в Мексико.

За да видят природното явление, от България ще пътуват 10-15 души от различни институции до САЩ, като да го наблюдават ще има също учени и от Мексико и Канада.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!