Горещи новини

Идват първи пари по Плана за възстановяване

| 18:56

През есента България ще получи първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на близо 1,3 млрд. евро. В това изрази увереност служебният вицепремиер с ресор еврофондове Атанас Пеканов в студиото на Националната телевизия.„Знаете, че имаше един отворен казус, проект на МВР, който в момента започва да се реализира. Смятам, че сме намерили решение как този индикатор да се реализира. И в разговори с Европейската комисия показахме, че се движим именно към успешното му реализиране. Направено е първото искане за плащане, парите трябва да дойдат през есента“, заяви Пеканов.

Държавата обаче няма да чака получаването на въпросните средства, а ще започне веднага да реализира проектите, по които са предвидени европари. Един от тези проекти е започнатата още от кабинета „Борисов“ програма за саниране на жилищни сгради.

„Например през есента ще започне програмата за саниране, за енергийна ефективност на жилищните сгради. В момента МРРБ подготвя условията за кандидатстване. Знаете, че това е една от програмите, по които има изключителен интерес от общините. Тя е и много необходима и от гледна точка на настоящата енергийна криза, тъй като ще ни помогне да направим икономиката ни по-устойчива и по-малко енергийноинтензивна“, каза заместник министър-председателят.

Освен това Министерството на иновациите и растежа ще отвори процедура, по която фирмите да кандидатстват за финансова помощ за дигитализация, транспортното ведомство също готвило проекти, увери Пеканов.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!