Горещи новини

Иво Сиромахов: Малограмотният Бойко Борисов поръча на общинарите си да гласуват срещу паметник на Иван Иванов

-21:54-Razloginfo.com

От фейсбук профила на Иво Сиромахов

Вчера беше извършено едно тежко престъпление срещу българската историческа памет.

Малограмотният Бойко Борисов написа в страницата си във фейсбук следното: „Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Нашите съветници ще се съобразят с представените ни данни за политическата дейност на инж. Иванов в полза на нацистка Германия.“

Тази тежка глупост едва ли е сътворена от невежия и необразован Борисов. Неговите исторически познания се изчерпват с историята на БКП, за която е държал изпит, когато е бил приет в любимата си партия.

Той друга история не знае. Но явно и тези, които му пишат изявленията във фейсбук са глупави и необразовани хора.

Ако не бяха такива, щяха да знаят, че инженер Иван Иванов е най-успешният кмет в историята на София. Периодът на неговото управление (1934–1944) е наричан „златните години на столицата“. По това време са построени Телефонната палата, Съдебната палата, сградата на Българската народна банка, зала „България“, къпалнята „Мария Луиза“, сградата на Министерството на отбраната. Модернизирана е Борисовата градина, коритата на Перловската и Владайската река са облицовани с камък. През 1941 година е открита първата тролейбусна линия – от Горна баня до Княжево. Много от софийските улици са павирани, засадени са хиляди дръвчета и София става един от най-зелените и чисти градове в Европа.

Инженер Иванов построява сгради с работнически жилища, кухни за бедни. След съдебни дела софийската община си връща обратно електроснабдяването, което било дадено с неизгодна концесия на белгийска фирма.

През 1939 година под ръководството на инж. Иванов започва грандиозният проект язовир „Бели Искър“ и водопровода Рила-София, който снабдява столицата с питейна вода.

Но след преврата през 1944 година на власт идват каскетите и изправят инж. Иван Иванов пред Народния съд. Осъден е на смърт, а впоследствие присъдата му е заменена с 15 години затвор. Семейството му е изгонено от собствения им дом на бул. „Евлоги Георгиев“, цялото им имущество е отнето.

Каскетите обаче нямали капацитета да завършат „Бели Искър“ – те били неуки и необразовани хора. Наложило им се да го извадят от затвора, за да може язовирът да бъде построен. И така „врагът“ Иван Иванов продължил работата си със същата страст и всеотдайност, с каквато служил на софиянци през годините, когато бил кмет. Язовирът е завършен и столичани започват да пият чиста рилска вода.

През 1947 година започва строителството на язовир „Сталин“ (днешният язовир „Искър“). Ръководител на проектантската група отново е инж. Иван Иванов. На тържественото откриване на язовира инж. Иванов не е поканен и името му изобщо не се споменава.

По-късно участва в изграждането на язовир „Жребчево“ и каскадата „Белмекен – Сестримо-Чаира“.

Ето на този светъл българин е отказал да бъде почетена паметта Бойко Борисов. Какви са причините? Можем само да гадаем. Дали е гузна съвест? Дали е срам от факта, че годините, в които Борисов беше кмет на същия този град, изграден от инж. Иван Иванов, ще бъдат запомнени само с кражби и корупция? Или пък е чиста омраза, с която съпартийците на Борисов от БКП, в която се е клел, са преследвали всички способни и трудолюбиви хора?

Няма как да знаем. Но едно е сигурно – Борисов е пътник и ще си отиде. От него ще остане само неприятния спомен за една простовата улична мутра, попаднала случайно в политиката и извършила само безобразия и мерзости.

А паметник на големия българин инж. Иван Иванов рано или късно ще има.

Неизбежно е.

Защото народната памет не може да бъде заличена от някакви самозабравили се партийци.

Времето отсява достойните.

И ще въздаде на инж. Иван Иванов заслуженото признание.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!