Горещи новини

Иван Димитров: Не следва България като член на ЕС да се държи настрана от случващото се в Украйна

| 8:40

Целим гласуването на решение, даващо мандат на правителството да предостави необходимата помощ на Украйна.

Това каза пред NOVA NEWS депутатът от „Демократична България“ Иван Димитров.

„Започнахме консултации, предлагаме да се гласува в пленарна зала, ако не успеем да го договорим в рамките на коалицията. Не следва България като член на ЕС да се държи настрана от случващото се в Украйна. Решението за това обаче трябва да се вземе от правителството. Искаме да бъде гласувано решение, което да даде мандат на правителството да изпрати необходимата помощ, такава, каквато ние имаме. Това са бронежилетки, противогази и др. Ако от нас бъдат поискани самолети, разбира се, няма как да дадем такива, защото нямаме“, обясни той.

Димитров е категоричен, че темата няма да взриви коалицията.

„Когато влизахме в коалицията, ние знаехме, че ще е трудно и че ще се взимат решения по които има различни позиции. Не сме влезли в управлението, за да се разпада правителството при несъгласие между „Демократична България“ и БСП. Разбирам позицията на Нинова. Ако рискува да загуби част от русофилския си електорат, ще загуби голяма част от представителството си в парламента. Грешни са обаче твърденията, че бихме били въвлечени във война, ако предоставим помощ“, добави той.

Димитров коментира още, че категорично не става въпрос за изпращане на ПВО системи, тъй като страната ни и няма такива.

„Надявам се предложението ни да влезе в зала другата седмица. Събираме подписи“, уточни депутатът.

Иван Димитров обърна внимание и на въпроса за членството на Северна Македония в ЕС.

„Македония е болката на България. Ние от „Демократична България“ повече от 20 години сме на мнение, че Македония е част от Европа и следва да бъде част и от ЕС, но това не може да стане на всяка цена. Ясни са това при какви условия може да се случи, засега те не са изпълнени. Все пак съм оптимист“, каза още той.

По отношение на връзката между войната в Украйна и създаването на гореща точка на Западните Балкани депутатът обясни, че влиянието на Русия в региона е изключително голямо.

„Ако Русия реши, че е във война с НАТО и че Македония по някакъв начин заплашва нейната сигурност, то тогава съществува такава опасност“, допълни той.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!