Днес, 7 януари православната църква почита свети Йоан Кръстител. Празникът, наречен „негов събор”, е ден, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората Христос и кръстил Спасителя във водите на р. Йордан.Днес празнуват имената Иван, Иво, Ивайло, Йоан, Ивелин, Калоян, Иванка, Йоана, Яна, Жана, Ивелина и др. Иван и сродните имена са сред най-популярните в България. 

Името Иван означава Бог е милостив.

Народът вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Поставили жената в центъра на живота и семейството, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали само от жените.

На този ден виното прелива отвсякъде – повече, отколкото на Трифон Зарезан. Ракията също не е забранена от канона. На трапезата се слага варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

В миналото обичаите на Ивановден са били свързани с отколешните институции на побратимството и кумството. На много места празникът е съпътстван от надбягване с коне, известни още като Ивановденски кушии. А в други селища в деня на св. Иван се организират маскарадни игри. Ергени се предрешват в старовремски женски дрехи, чернят лицата си със сажди, закачат момите, обикалят къщите и навсякъде ги посрещат с радост и с… вино.

На 7 януари в арменската църквата се отслужва заупокойна панихида за душите на умрелите.

Източник: trafficnews.bg