Горещи новини

Зрелищeн спектакъл даде старт на тазгодишното издание на фестивала “Сурва” в Перник

| 9:22

Зрелищният спектакъл „Завръщането“ даде старт на тазгодишното издание на един от най-големите маскаради в Европа. Феерия от звук и светлина пренесе гостите на официалното откриване на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 в атмосфера на мистика.Президентът на Република България Румен Радев, кметът на община Перник Станислав Владимиров и президентът на ФЕКГ Ларс Алгел запалиха огъня на Сурва, който ще гори в трите фестивални дни, за да събира малки и големи около красотата на традицията.

„Сурва надделя над злото и победи“, заяви президентът Румен Радев и добави, че няма сила, която да спре Сурва. Президентът Радев, който е и патрон на „Сурва“ каза още, че този фестивал не е само настроение и дух, но и невероятен мост, който свързва народите. „Който мисли, че родните традиции угасват, нека дойде в Перник – да види ентусиазма и вълнението на младите, добави Румен Радев. Той се обърна към кмета на община Перник Станислав Владимиров и към множеството доброволци, които организираха този празник и дадоха шанс отново да се докоснем до него и изрази благодарността си към тях. „Продължавайте все така да ни зареждате с дух, настроение и вяра. Да гоните надалече караконджули и зло. Да бъде благоденствие! На добър час“, заключи Румен Радев.

Старт на спектакъла дадоха група тъпанджии към АНПТ „Граовска младост“, които приковаха вниманието на публиката към сцената. С огнено шоу танцьорите на „Нов цирк“ запалиха по изключително атрактивен начин огънят на Сурва, върху Мемориала на миньорския труд.

Спектакълът продължи с изпълнение на очарователните танцьори от пернишката формация Dance Squad, които направиха модерен прочит на български народни танци. Един от гвоздеите на вечерта бе изпълнението на певиците на ансамбъл „Пирин“ представено заедно с Мирослав Петков – DJ Mascota и D-Trax. Ефектен бе и завършекът на вечерта.

Зрителите с притаен дъх наблюдаваха грандиозно шоу, което съчета 3D mapping, звук, светлина и пироефекти, за да разкаже за вечната битка между доброто и злото.

Източник и снимки: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!