Горещи новини

Зрелищно кукерско дефиле в Симитли

-17:33-Razloginfo.com

Ревностните пазители на кукерската традиция тази година сътвориха истинска празнична феерия по улиците и кварталите на Симитли. По обяд, навръх 1-ви януари кукерите сътвориха зрелищно дефиле за празника на Симитли – Сурва.Със звън на чанове и хлопки, кукерите оповестиха в града и селата, че новата година е дошла. Млади булки, страшни чудовища, мечкари с мечоци, сурвакари, бабугери, лекари, бръснари са само част от маскарадните игри за Сурва. И както традицията повелява, добрите гости посетиха дома на кмета Апостол Апостолов, където той и семейството му посрещнаха всички кукерски групи от Симитли. Там кукери, бабугери и сурвакари играят, а палави мечоци борят кмета, за да му е здрава годината и да е благодатна за общината.

А костюмите от кози кожи са голямата гордост на симитличани! Цяла година издирват най-добрите, за да могат днес да са най-добрите в дефилето. Уникални кукерски костюми показаха от всички махали в града, старци, малки деца, дори и жени обикаляха и орисваха всеки за здраве и берекет.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!