Горещи новини

Значителна опасност от лавини в района над Банско

-15:30-Razloginfo.com

И днес има лавинна опасност в района над Банско, предупреждават от Avalanche Bulgaria. Опасността от лавини е значителна, от трета степен за алпийския пояс, а за преходния и горския пояс опасността е от втора степен.

През днешния ден се очаква плавно затопляне и интензивно слънцегреене. Температурите, обаче, се очаква да останат значително под нулата, с което и очакваме стабилността на снежната покривка да не се промени спрямо вчера.

По-притеснителното предвид предстоящото затопляне през уикенда е наличието на дебела ледена кора от сухия период преди последните бури с дебелина между 30 см и 50 см в горския, както и в преходния пояс. На 2000 м н.в. тази кора се намира на около 50 см под повърхността и е започнала да „изгнива“, т.е. пълна е с фасетирали кристали, които са силно податливи на натоварване и колабират.Тези резултати индикират за потенциална опасност от лавини със слаба вероятност, но ако се случат, то се очаква да са големи и със сериозни последствия.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!