Горещи новини

Знаете ли, че… Арабските цифри са изобретени от индийски математици и още…

-11:14-Razloginfo.com

Стогодишната война (конфликтът за наследяването на властта във Франция) всъщност продължава 116 години – от 1337 до 1453 г. Именно в тази война Жана Д’Арк оглавява армията в защита на Франция, като печели няколко важни победи.

В периода от 1309 до 1378 година резиденцията на римския папа е град Авиньон, Франция. Там папите се чувстват в по-голяма безопасност, отколкото в неспокойния Рим. През 1378 г. папа Григорий XI връща резиденцията в Рим. Така завършва т.нар. Авиньонски плен на папите.

Арабските цифри, с които толкова сме свикнали в нашия бит, са изобретени всъщност не от арабски, а от индийски математици. Те са модифицирани и адаптирани от североафрикански арабски математици. През Средновековието достигат Европа.През 1685 г. поради дефицит на монети игралните карти се използват като валута в Нова Франция (френските територии в Северна Америка).

През 1892 г. в Италия е установена минимална възраст за жените, които имат право да се омъжат – 12 години.

Най-кратката война е между Занзибар и Англия през 1896 г. Занзибар се предава само 45 мин. след обявяването й.

Независимо от чудовищната разруха в резултат на опустошителния лондонски пожар през 1666 г. загиват само 8 души. Вероятно жертвите са много повече сред бедното население на града, но никой не ги регистрира. Унищожени са 13 000 сгради и огромен брой църкви.

Американската банка първоначално се нарича Банка на Италия. Създадена е през 1904 г. за обслужването на ими¬грантите от Апенините. След сливането през 20-те години на XX в. с „Банка Америка, Лос Анджелис”, започва да се нарича Американска банка.

В началото на II световна война ВВС на САЩ имат само 18 пилота и 12 самолета.

Министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил пуши не по-малко от 15 пури на ден.

През 1838 г. Антонио Лопез де Санта-Ана (президент на Мексико) изгубва крака си от изстрел. Той заповядва ампутираният крайник да бъде погребан с военни почести.

Английският крал Джордж I, управлявал от 1714 до 1727 г., всъщност е немец.

Абел Тасман „открива” Тасмания, Нова Зеландия и Фиджи при първото си пътешествие. Но така и не забелязва континента Австралия.

Вторият и третият президент на САЩ – Джон Адаме и Томас Джеферсън, умират в един ден – на 50-годишнината от Незави¬симостта на САЩ, 4 юли 1826 г.

Германският император Вилхелм II, по¬следният руски цар Ни¬колай II и кралят на Великобритания Джордж V са внуци на английската кралица Виктория, която има 9 деца.

Както и Дракула (Влад Цепеш), крал Макбет е реална историческа личност. Той управлява Шотландия в периода 1040-1057 г.

В Древен Египет се произвеждат не по- малко от 6 вида бира, която египтяните много уважават.

Източник: popantofi.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!