Горещи новини

Знаете ли коя е най-дългата дума в българския език? А в немския?

-20:49-Razloginfo.com

Любопитна класация за най-дългите думи в различните езици сочи, че най-дългата дума в България съдържа 39 букви и замества цяло изречение, а именно: „Не извършвайте действия против конституцията.“ Най-дългата дума в българския език е „непротивоконституциоснователствувайте“. Тя официално съществува в речника ни от 1947 г.Произход на най-дългата дума в България

Известно е, че най-дългата дума в България се използва официално от 1947-ма година, от която година е записана и официално в речника. Знае се, че възникването най-дългата дума в България е свързано с приемането на Димитровската конституция. Авторът на тази дума остава неизвестен.

Има ли по-дълги думи на чужди езици?

Освен коя е най-дългата дума в България вероятно ви е любопитно и има ли думи с повече букви в други страни. Оказва се, че редица държави имат думи, които са значително по-дълги от най-дългата дума в България, а някои страни имат имена на села, върхове, езера, които трудно ще запомните, тъй като са няколко пъти по-дълги от най-дългата дума в България.

Най-дългата дума на Немски език официално е част от книгата на рекордите Гинес от 1996 година и е:

„Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft“. Това е името на корабна компания, съставено от цели 79 знака. Внушително, нали? И невъзможно за запомняне.

Не по-назад е името на връх в Нова Зеландия, съставено от цели 85 букви, а езерото Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg е Уебстър, Масачузетс е с име, което никой не помни заради дължината му.

Село в Уелс, наречено – „Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch“ е най-дългата дума във Великобритания. За да се помни по-лесно името на това село, се налага да се въведе съкратено наименование за разговорната реч. Наричат го кратко „Llanfair PG“. Кои са най-често използваните думи с преносно значение в българския език Всички тези дълги думи по света обаче не могат да се мерят с дума в английския език, която е с цели 189 819 букви. Не, не сме сгрешили, броят букви наистина е 6-цифрен. Няма да се опитваме да я изпишем, защото и да го направим, тази дума на практика е нечетима, но ще ви кажем, че всъщност с нея се означава пълното химическо наименование на най-дългия известен протеин. Едва ли се прилага в ежедневната реч, но все пак е трудно да си представим кой и как е измислил тези цели 189 819 знака за най-дългата дума в света. Добре, че има и кратко наименование този протеин – наричат го титин. Много по-лесно, нали?

Какво се оказа? Че най-дългата дума в България е на опашката от дълги думи в света? Всъщност това е така, но и редица други държави са зад нас по този критерий. Най-дългата дума в Испания например е само с 24 букви – electroencefalografistas, което е доста по-скромно от нашите 39 букви на най-дългата дума в България.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!