Горещи новини

Знаете ли защо крещим, когато се страхуваме?

| 20:19

Хората се плашат от различни неща. Паяците, клоуните, височините или пък тесните затворени пространства действат стресиращо на отделни индивиди. Когато човек се уплаши силно, той крещи. Това поведение е изява на неподвластния на контрола ни страх.Кое ни кара да изпитваме страх и да реагираме така импулсивно?

Според експерти по поведенчески навици на човека тази проява има своята еволюционна основа. Оцеляването е причината, която я поражда. Защитата на тялото ни е основна грижа, за да се съхраним при всякакви опасности. За да оцелеем, е нужно бързо да разпознаваме заплахата, да намерим най-подходящия начин да я предотвратим или да избягаме от нея. Това е гаранция, че ще съумеем да останем живи.

Когато сме в рискова ситуация, имаме два основни начина да отговорим: като избягаме, или като се подготвим за борба. При тази ситуация тялото също реагира: сърдечният ритъм се ускорява силно, а зениците ни се разширяват.

Понякога страхът води до произвеждане на крясък. Той е резултат от попадане в ситуация, при която е трудно да разпознаем опасността и при силната изненада се получава този внезапен прилив на желание да се отървем от тази неизвестна опасност. Външният израз на тези чувства е крясъкът.

Тези, които се плашат лесно и искат да държат под контрол страха си, могат да направят някои неща, които ще им помогнат в тази посока.

Най-важната стъпка е осъзнаването на необходимостта нещата да се приемат със собствено темпо. Това ще рече, да се избегне внезапният сблъсък с проблема и да се отклони до момента, когато психически човекът е готов да се изправи срещу него.

Повечето неща, които ни плашат, могат да бъдат раздробени на по-малки и управляеми единици според всички психолози. Тези, които се боят от високото, могат да започнат с изкачване на съвсем малка височина, която все още не предизвиква страх. После тя леко и плавно се увеличава.

При панически атаки може да се използва лекото раздвижване на тялото, което да създаде чувството за личен контрол над него.

Естествено тези съвети няма да решат проблемите веднага. Те само ще дадат храна на съзнанието, която ще го тласка към създаване на убеждение, че не е нужно човек да се тревожи толкова много.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!