Горещи новини

Златното съкровище от Панагюрище

-10:36-Razloginfo.com

Девет златни съда – една фиала и осем ритона – вече десетилетия прославят името България по целия свят. Наричаме го Панагюрското златно съкровище. То обаче е много повече от шестте килограма злато, от които са изработени съдовете.На 8 декември 1949 година трима братя от Панагюрище извършват изкопни работи край тогавашната керемидена фабрика. Братята Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на култовия сервиз от девет златни съда. Около тях има и други работници, но братя Дейкови решават да запазят в тайна находката си, за да могат спокойно да се погрижат за нея. Почистват съкровището и го предават на държавата, в лицето на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков.

По решение на властите, съкровището е изложено на витрините на хавлиената фабрика, която се намира по онова време на главната улица в Панагюрище. През следващите дни всички панагюрци минават, за да видят находката на братя Дейкови. По същото време в града работи известният археолог Петър Горбанов, който е учил във Виена. Той съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Когато в Пловдив научават за находката, е взето решение съкровището да бъде предадено там за съхранение. През следващите няколко месеца то е сред предметите, изложени в експозицията на музея.

Златните тракийски съдове дълго време не се завръщат в Панагюрище. Първо са заведени в инвентарните книги на Пловдивския исторически музей. По-късно с решение на правителствено ниво съкровището е пренесено в София – първо се съхранява в Археологическия институт, а после в Националния исторически музей.

Деветте открити съда са с общо тегло 6,164 килограма. Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III век пр.н.е. Вероятно е използвано изключително за религиозни цели. В изработката му са съчетани както тракийски, така и елинистични влияния.

През 2015 година Панагюрското златно съкровище беше част от  изложбата във френския Лувър “Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България”. Цялата изложба беше посрещната с огромен интерес и за пореден път деветте златни съда от Панагюрище направиха името България известно за повече хора по света.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!