Горещи новини

Земята се приближава до ключов праг на затопляне

| 9:46

Светът се приближава до праг на затопляне, който международните споразумения се опитват да предотвратят, като вероятността Земята временно да го достигне през някоя от следващите пет години е 50 на 50, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на метеоролози от цял свят. С продължаващото изменение на климата, причинено от човешка дейност, вероятността средната годишна температура на земното кълбо да достигне 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива от края на XIX век има 44 процента. Това може да се случи поне през една от следващите пет години до 2026 г. – яркочервен сигнал в преговорите и науката за изменението на климата, прогнозира за Световната метеорологична организация (СМО) екип от 11 специализирани центъра. Шансовете се покачват заедно с термометъра.Миналата година вероятността беше оценена на 40 процента, а преди десетилетие тя беше едва 10 процента. Екипът, координиран от британската Метеорологична служба, в своята петгодишна обща прогноза посочва, че има 93 процента вероятност до края на 2026 г. светът да постави рекорд за най-гореща година. Експертите освен това прогнозират, че има 93 процента шанс петте години от 2022 до 2026 да бъдат най-горещите в историята. Според прогнозите на синоптиците мегасушата в югозападните части на САЩ, която крие риск от пожари, ще продължи. „Ще продължим да наблюдаваме затопляне в съответствие с това, което се очаква с изменението на климата“, казва Лион Хермансън от британската Метеорологична служба, който координира доклада.

Тези глобални и регионални прогнози за климата в годишна и сезонна времева скала, базирани на дългосрочни средни стойности и най-съвременни компютърни симулации, представляват „голямата картина“. Те се различават от все по-точните прогнози за времето, които предсказват колко горещ или влажен ще бъде определен ден на определени места. Дори ако светът достигне този праг от 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните времена, земното кълбо вече се е затоплило с около 1,1 градуса от края на XIX век. Това не е съвсем същото като глобалния праг, определен за първи път от международните преговарящи по Парижкото споразумение от 2015 г. През 2018 г. голям научен доклад на ООН прогнозира драматични и опасни последици за хората и света, ако затоплянето надхвърли 1,5 градуса.

Временното преминаване на този праг за една година обаче не означава трайно превишаване в смисъла на Парижкото споразумение за климата. Неговата цел е да ограничи повишаването на средната глобална температура до под 2 градуса Целзий над прединдустриалните нива и по възможност до 1,5 градуса.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!