Горещи новини

Земята се затопля по-бързо от очакваното

-10:08-Razloginfo.com

От 2005 г. насам количеството топлина, уловено от Земята, приблизително се е удвоило, показва ново проучване на НАСА и изследователи на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

Това допринася за затоплянето на океаните, въздуха и сушата, пишат учените в изследването, публикувано миналата седмица в списанието Geophysical Research Letters.

„Мащабът на увеличението е безпрецедентен“, казва водещият автор на изследването на НАСА, Норман Льоб пред The ​​Washington Post. „Земята се затопля по-бързо от очакваното“, категорично констатира новото проучване.Използвайки сателитни данни, изследователите измерват енергийния дисбаланс на планетата, което е разликата между това колко енергия планетата поглъща от Слънцето и колко излъчва обратно в космоса.

Ако има положителен дисбаланс, Земята поглъща повече топлина, отколкото губи. През 2005 г. е имало положителен дисбаланс от около половин ват на квадратен метър енергия от Слънцето, а през 2019 г. положителният дисбаланс вече е един ват на квадратен метър, съобщава The ​​Washington Post.

„Това е огромно количество енергия“, казва океанографът на NOAA Грегъри Джонсън, съавтор на изследването, добавяйки, че това увеличение на енергията е еквивалентно на това, всички на Земята да използват по 20 електрически чайника едновременно.

Екипът трябва да проведе повече изследвания, за да определи факторите, които стоят зад увеличението, но има доказателства, че повишаването на емисиите на парникови газове и намаляването на облачността и морския лед могат да бъдат част от проблемите, както и циклични вариации в климата.

Едно нещо е сигурно, Джонсън казва: „Ние сме отговорни за някои от факторите водещи до затоплянето.“

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!