Горещи новини

Зеленски: Украйна е готова на компромис с Русия за Донбас

| 9:57

Украйна е готова да обсъди приемане на неутралитет като част от мирно споразумение с Русия, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю по видеовръзка с руски журналисти.Украинският лидер посочи, че Киев ще иска гаранции от трети страни и ще подложи въпроса на референдум.

Руската инвазия е довела до унищожение рускоговорящите градове в Украйна, като щетите там са по-тежки, отколкото при руските войни в Чечения, посочи украинският лидер.

Той каза, че би искал постигане на компромис с Москва за Донбас и определи твърденията, че Украйна има химическо или ядрено оръжие като несериозни. Зеленски отбеляза, че не разбира предложението за изпращане на миротворци в Украйна и подчерта, че не желае в страната му да се стигне до „замразен конфликт“.

Украинският президент посочи, че след началото на руската инвазия между двете страни се е получил глобален, исторически разрив.

Той увери, че на преговорите се обсъжда статута на руския език в Украйна, но отказва да разговаря по теми като „демилитаризация“ и „денацификация“.

Самият Зеленски е говорил на руски по време на цялото интервюто, продължило 90 минути. Междувременно медийният регулатор в Москва забрани на руските медии да го излъчват и обяви, че започва разследване срещу участвалите издания. Ще бъде проверени законосъобразността на изразените становища и на самото публикуване на интервюто.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!