Горещи новини

Зеленски ссе обърна към жителите на украинските градове: Борете се! Гонете окупаторите! За да живее Украйна!

| 10:25

Обръщението на украинския президент Володимир Зеленски към жителите на украинските градове:Велики народе на велика Украйна!

В това видео искам отделно да се обърна към украинските градове и смелите жители на тези градове. Към свободния юг на Украйна, където слънцето грее само за желаните гости, а не за случайни „туристи“ на танкове. Към Бердянск, Каховка, Енергодар, Мелитопол и, разбира се, Херсон.

До Херсон, където днес видяхме как по свободни хора стрелят роби. Роби на пропагандата, която подменя тяхното съзнание. Роби, които са свикнали да набутват всички в коли за транспортиране на затворници. Дори бабата с чист бял плакат. И дори момиче с лист А4, на който е изписана само една дума – „мир“.

Тези роби, изпратени от Русия, никога не са виждали толкова свободни хора по площадите и улиците. Никога не са виждали хиляди хора, които да не се страхуват от него, от роби с оръжие в ръце. Робите възприемат волята като дивачество, като опасност. Те са уплашени. Страхът, който пропагандистите знаят как да превърнат в омраза. И после – изстрели по мирни свободни хора.

Херсон, дръж се! Никога няма да забравим тези кадри. Кадри от вашия град. Всички бяхме с вас на вашия площад и улици. 40 милиона украинци от нашата държава. Милиони и милиони украинци по света. Всички сме ви виждали да стоите. Какви сте. Всички сме усетили, че искате да си върнете свободата. На земята, където, съзерцавайки Млечния път, чумаците са ходели за сол, на враговете няма да им бъде сладко.

И щом успеем да се промъкнем до вас, да стигнем до вас, на всеки окупатор, стрелял по мирни херсонци само заради синьо-жълтия цвят, лошо му се пище.

И същото чака бели от уплаха руски военнослужещи, които бяха изгонени днес от Енергодар. Мирни украинци ги изгониха с голи ръце.

Лошо им се пише на окупаторите в Бердянск, Мелитопол и Каховка. Навсякъде, където окупаторите пленяват нашите хора. Тези, които те смятат, че организират съпротивата. Но у нас не е Русия. Запомнете. И тук няма нужда да се организира съпротива. Съпротивата за украинците е свойство на душата. И аз наистина искам, вие, всички наши украинци на юг, никога да не помислите нито за миг, че Украйна не ви помни.

Винаги, когато ви е трудно, когато ви боли, когато се съпротивлявате въпреки всичко, моля, знайте, че сърцата ни са разбити в този момент, защото не сме близо до вас.

И ние молим Бог да ви подкрепя, докато не можем да изгоним чужденци. Това е подвиг, това, че протестирате. Щастие е, че у нас има такива хора. Че всички сме Украйна.

По време на това нашествие милиони наши хора постоянно са се обявявали за герои. Някога – обикновени украинци, а сега – бойци. Мъже и жени, които се издигат за нашата държава. Навсякъде: на юг, на изток, на север, в центъра, на запад и в чужбина. Вдигат се така, че врагът не вярва. Той не вярва, че това наистина е реалността.

Но ние ще ги накараме да повярват. И нека ги накараме да си спомнят, че нямат път към нас. И никога няма да има. До Киев, който храбро и величествено стои над Днипро. До Харкив … Горд, спретнат, образован Харкив. Който те го бият, а той не се подчинява. Чернигив. Древен! Чернигив, който още от времето на Ордата не познаваше такива зверства, които сега преживяват от руските военни.

Суми, Охтирка и Лебедин …Изюм, Дергачи … Волноваха, Попасна … Бородянка, Гостомел, Макарив … Миколаив …

Мариупол! Трудолюбив и честен град! Мариупол. Който окупаторите просто унищожават. Унищожава до пепел. Градът, който ще преживее всички тях. Нищожни роби, които не знаят как да се грижат за собствената си държава. За собствените хора. А отиват в друга.

Ние се борим за всеки украинец! И ние помним всички! Благодарни сме на всеки мъж и всяка жена. И на хората, и на тези красиви градове.

И на Лвов, и на Франкивск, Хмелницки, Чернивци, Тернопил, Луцк, нашият Ужгород … Кропивницки, Запорожие, Днипро, Кривий Риг … Виница, Ривне … Черкаси, Полтава … Одеса!

Тези, които може би рядко се споменават в речите. Но се грижат за общото ни бъдеще. За Украйна. А за свободата – за всеки от нас. Който приема хора, които са били принудени да напуснат домовете си. Който работи за отбрана. Който изпраща хуманитарни стоки. Кой приютява евакуираните предприятия. Който лекува, който помага. На всички нас, а следователно и на себе се.

Велик народе на велика Украйна!

И казвам това не случайно – велика Украйна. Защото се обръщам към всички в нашата държава и към тези в чужбина. По градовете и селата. На свобода и временно под окупация. В Крим, в Донецк, в Луганск. Където също трябва да се борят за свобода си, а не да чакат.

Обръщам се към всички украинци. Навсякъде, където сме. Правете всичко възможно, за да защитим държавата си.

За да спасим народа си. Борете се. Воювайте и помагайте. Гонете тези роби! Гонете окупаторите! За да живее Украйна. И всички ние заедно с нея.

Свободна и спокойна. Такава, каквато я обичаме много.

Слава на Украйна!

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!