Горещи новини

Зеленски скочи на правозащитниците от „Амнести интернешънъл“

| 10:56

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на „Амнести интернешънъл“, която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони.Според доклада „обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право“.

Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

„Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано.“

Зеленски отправи критики и срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е „просто грешка“, която ще бъде поправена. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

По-рано в четвъртък, международната правозащитна организация обвини украинските въоръжени сили във военни престъпления. Според доклада, Киев изгражда военни бази в цивилни обекти и изстрелват ракети в близост до жилищни райони, включително училища и болници.

„Подобни тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилното население, като превръщат цивилни обекти във военни цели“, пише правозащитната организация.

В доклада се отбелязва, че правозащитниците са регистрирали случаи на удари на армията от жилищни сгради и поставяне на оръжие на територията на обекти на гражданската инфраструктура в 19 града и населени места на Украйна, включително в Донбас, Харков и Николаевска област.

В същото време, както се посочва в доклада, украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от евентуален ответен удар от руските въоръжени сили. По-специално експертите на Amnesty International стигнаха до извода, че в 22 от 29 посетени от тях училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.

Подчертава се, че например в Одеса украинските военни са поставили бронирани машини директно в гъсто населени жилищни райони, а в Бахмут са използвали сградата на университета като военна база.

„Това, че са в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право“ – казва генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламард.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!