Горещи новини

Зеленият сертификат в сила от четвъртък. При груби нарушения – до 5 години затвор и до 50 хил. лв. глоба

-17:45-Razloginfo.com

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и заместниците му Александър Златанов и Тома Томов обявиха решението си за нови мерки на национално ниво предвид ръста на заболели от коронавирус и разпространението на заразата с големи темпове в страната.Броят на заразените нараства, нараства и броят на починалите, което ни принуждава да предприемем допълнителни мерки, обясни в началото на брифинга здравният министър. Той уточни, мерките са били обсъдени на експертно ниво, както и на срещи с туристическия бранш и МОН.

Преобладващото мнение на експертите беше да се заложи на варианта със зелен сертификат.

Решението за преминаване от присъствено към дистанционно обучение се взима от министъра на образованието. Всички ученици трябва да носят защитни маски по време на занятия.

Въвежда се изискване за сертификат при посещения във всички кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, магазини тип „мол“ и всички магазини над 300 кв. м., басейни, спортни зали, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на закона за туризма. Пазарите на открито трябва да спазват изискването за 8 кв.м. на човек или дистанция от 1.5 м.

Организирани екскурзии в страната могат да се провеждат само, когато участниците притежават „зелен сертификат“.

Работодателите в администрацията трябва да организират работата в променливи граници и разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако това не е възможно.

Преустановяват се свижданията в болниците и домовете за деца и възрастни, а персоналът трябва да работи при наличие на зелен сертификат в цялата страна.

Проверяващите от БАБХ, РИОСВ, МВР, общински инспекторат и общинска полиция, които ще следят за новите мерки – допускане само със Зелен сертификат, са длъжни да сигнализират на прокуратурата за системни и груби нарушения на мерките. Тази нова разпоредба ще бъде включена в заповедта, която днес ще бъде издадена от здравният министър Стойчо Кацаров.

„До момента законът предвиждаше съставяне на акт, издаване на наказателни постановление и налагане на глоба. Новото в заповедта е, че задължаваме контролните органи при грубо или системно нарушаване на противоепидемичните мерки в даден обект да изпратят сигнал към прокуратурата с оглед търсене на наказателна отговорност по чл. 355 от НК“, посочи Кацаров.

Това на практика значи, че нарушителите са застрашени от до 5 години затвор и глоба между 10 и 15 хиляди лева.

Чл. 355. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 23 от 2020 г., изм. – ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г.) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. – ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който наруши наредба, издадена за предотвратяване на хранителни отравяния, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева

Здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че шансът хора със зелен сертификат да си предадат зараза в затворена среда е много по-малък.

„Ако мерките не доведат до резултат, последната възможност остава пълен локдаун“, посочи здравният министър.

Лаборатории, които не спазват правилата за взимане на проби, могат да загубят лиценза си.

При контрол на входа на всички обекти, ако контролиращите имат съмнение за достоверността на зеления сертификат, може да поискат лична карта за сверяване на документа и притежателя му.

Източник: trafficnews.bg
Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!