Горещи новини

Зелена светлина на Плана за възстановяване на България

-11:12-Razloginfo.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде зелена светлина за българския План за възстановяване и устойчивост.Урсула фон дер Лайен благодари за топлото посрещане в България и заяви, че следва визитата й в Софийския университет. Фон дер Лайен определи българския план като „много добър” и като един от най-зелените, които Комисията е получила

„Българският план е изключителен. Почти 60% в него подкрепят зеления преход. За нас е важно България да е заедно с ЕС в тази посока. Планът отговаря на много условия, които са доста високи.“ – заяви председателят на ЕК.

Председателят на ЕК препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с Газпром. Предстои анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка – реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор.

„Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си”, категорична бе Фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков отчете, че Планът представлява 10% от българската икономика.

„Планът ни дава стъпки напред да сме независими от Русия, инвестирайки толкова много в алтернативни източници на енергия и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата енергия. Ако обърнем минералните извори в електроенергия, тя ще е чиста и независима. Така че Планът и гръцката връзка ще ни позволят независимост и възможност да контролираме икономиката и съдбата си.“ – каза Петков

Премиерът посочи, че финансирането по Плана се равнява на около 10% от българската икономика и блакодари на председателят на ЕК за присъствието ѝ днес в София.

„Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Той дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите.“ – каза Петков.

Председателят на ЕК благодари на българското правителство за помощта, която оказва на украинските граждани, търсещи спасение от войната у нас.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!