Горещи новини

Здравословни естествени заместители на захарта

-20:33-Razloginfo.com

Добавената бяла захар вероятно е една от най-проблемните съставки в здравословната диета и е сред причините за редица сериозни заболявания, включително затлъстяване, диабет и сърдечни проблеми.

За щастие, можете да добавите сладост на храната си и с някои страхотни алтернативи на захарта. Естествените подсладители не само че не са толкова вредни, колкото е рафинираната захар, но също така имат и редица ползи за организма.

Защо не трябва да приемате бяла захар?

Повечето хора не са наясно колко захар всъщност се съдържа в храните, които консумират, и как това може несъмнено да увеличи риска от различни проблеми:

• Качване на тегло;

• Проблеми с кожата, като акне;

• Сърдечни заболявания;

• Диабет тип II;

• Омазняване на черния дроб;

• Риск от депресия

  • Клетъчно стареене и възпаление;

• Проблеми със зъбите.

Е, вече може би ви убедихме, че е време да изберете някоя по-добра алтернатива на захарта.

Ето и кои са най-модерните естествени подсладители и каква е тяхната полза:

1. Ксилитол

Това е захарен алкохол, който се извлича от царевица или бреза, и има сладост, много подобна на захарта. Хубавата новина е, че съдържа само 2.4 калории на грам, което е с 40% по-малко от калориите в захарта. Също така не съдържа фруктоза- веществото, отговорно за отрицателните ефекти на захарта. За разлика от бялата захар, ксилитолът не увеличава нивата на глюкоза или инсулин. Може дори да има някои ползи, като подобряване здравето на костите и зъбите.

2. Стевия

Стевия е растителен подсладител, който се извлича от листата на южноамериканския храст, известен като „Stevia Rebaudiana“. Не само че не съдържа никакви калории, а и може да е много полезен за организма. Този естествен подсладител помага за понижаване на кръвното налягане, както и нивата на кръвната захар. Растителните гликозиди, съдържащи се в стевията, имат успокояващ ефект върху раздразнената стомашна лигавица. Ето защо този естествен подсладител влияе много добре при проблеми със стомаха, както и при киселини.

3. Кленов сироп

Кленовият сироп се извлича от сладкия сок на кленови дървета и съдържа както много антиоксиданти, така и минерали като калций, калий, цинк, желязо и манган.

Този естествен модерен подсладител все по-често се използва в много рецепти за десерти. Той също така има и редица ползи. В него се съдържа цинк, който защитава артериалните стени от увреждане на свободните радикали и предпазва артериите от втвърдяване. Мантганът в кленовия сироп спомага за повишаване на нивото на добрия холестерол в кръвта.

4. Кокосова захар

Една много модерна и изключително вкусна алтернатива на бялата захар е кокосовата захар. Тя се извлича от кокосова палма и съдържа важни за организма минерали, включително желязо, цинк, калций и калий.

Освен това, има много по-нисък гликемичен индекс от този на захарта.

5. Мед

Всички знаем, че медът е богатството на планетата. Той се произвежда от пчелите и е богат на хранителни вещества и минерали, които имат редица ползи за здравето.

Фенолните киселини и флавоноидите, съдържащи се в меда, имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предпазване от възпаление, диабет, сърдечни заболявания и рак.

Внимание: Въпреки че медът е много полезен за здравето, той все пак съдържа фруктоза и следователно трябва да се консумира в умерени количества.

Източник: laf.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!