Горещи новини

Здравният министър все още препоръчва да не се пътува до Благоевградска област

-17:57-Razloginfo.com

Министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов днес е на посещение в Благоевградска област, а целта на визитата му е да провери състоянието на четирите болници в Пиринско, в които се лекуват пациенти с коронавируса, а именно в Благоевград, Сандански, Гоце Делчев и Разлог.

Първото лечебно заведение, което той посети, заедно с областният управител Бисер Михайлов и директор на Регионална здравна инспекция – Благоевград д-р Калоян Калоянов бе МБАЛ „Югозападна болница” – клон Сандански. Той заяви, че в момента там се лекуват 49 пациенти с коронавирус, от които 27 са в Сандански, а 22 са в Петрич. Има варианти за разкриването на още 66 легла. Ако се наложи могат да се обособят и още 28 легла за лечение на пациенти с COVID – 19. За сега болницата в курортния града се справя с натовареността. Имат достатъчно защитни средства, заплатите, както и допълнителните възнаграждения за медиците на първа линия се получават навреме.

След изказването на здравният министър миналия четвъртък – да не се пътува до Благоевградска област, туристическия бранш в Банско излезе с позиция, че там няма случаи, поради което зимният ни курорт не трябва да се поставя под един знаменател с Благоевград и региона. Въпреки това министър Ангелов каза, че все още препоръчва да се избягват пътуванията до областта. „Органите в Благоевградска област правят масови проверки на всички места, където има струпване на много хора – нощни заведения, градски транспорт и прочие. Смятам, че ако мерките се спазват, то до 2 – 3 седмици цифрите ще се променят. Разбирам, че в Банско представителите на туристическия бранш са притеснени, но за да се стигне до там или до Сандански, то се минава през Благоевград – рисковете са реални”, каза още министър Ангелов.По отношение предложението на министър – председателят Бойко Борисов за намаляване на задължителната карантина от 14 на 10 дни, министър Ангелов обясни, че в това има и научно обяснение. Около 10-ия ден клиничните симптоми на COVID – 19 намаляват, както и възможността човек да пренася заболяването. Да, има хора, които въпреки това дават положителни резултати за коронавирус, но това се дължи на факта, че части от вируса все още са в организма им, отбеляза здравният министър.

От своя страна областният управител на Благоевград заяви, че засилените проверки в региона вървят добре. За сега няма затворени заведения, в които да е установено, че системно нарушават противоепидемиологичните мерки. Има алгоритъм, според който затварянето ще става при системни нарушения. При проверките има наложен санкции, но данните предстои да бъдат обобщени и публикувани, каза още Михайлов.

Той уточни, че за сега няма необходимост и от затварянето на училища в региона. „Училищата ще преминават на онлайн обучение само, когато има заболеваемост от 15 % в дадено учебно заведение. За сега сме далеч от тези стойности. Контролът е много засилен. Призовавам учителите и директорите да спазват мерките, защото е важно учениците да могат да продължат да учат присъствено”, допълни областният управител.

А д-р Калоян Калоянов, който е директор на Регионална здравна инспекция – Благоевград уточни, че затварянето на заведения и цели области е много крайна мярка. Според него трудно може да се въведе и изискване за задължителното носене на маски на открито. „В момента маски трябва да се носят на закрито, в обществения транспорт, в училищата, в болниците, в домовете за социални услуги. Почти всеки месец там се правят тестове. Затварянето на заведения и цели области е много крайна мярка. Към момента, както каза и проф. Ангелов, имаме леко завишени в нашата област, но за сега има достатъчно легла и лични предпазни средства”, уточни той.

По-късно днес министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов ще участва и в заседание на Областния щаб в Благоевград, на което ще бъде обсъдена обстановката, както и дали има необходимост от въвеждането на локални мерки. Той приветства кметовете по места, които са въвели ограничения предварително.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!