Горещи новини

Здравната комисия отхвърли отпадането на зеления сертификат

| 20:15

Парламентарната комисия по здравеопазване не прие проект на решение, с който здравният министър да бъде задължен да издаде заповед за отмяна изискването за предоставяне на зелен сертификат.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС каза, че подкрепя отпадането на побългарения вариант на зеления сертификат. „Подкрепяме европейския сертификат”, допълни той. По думите му търговията със зелени сертификати създава опасност за здравето на притежателите им. „По наши данни 30% от зелените сертификати са фалшиви”, уточни Ангелов.

Парламентарната комисия по здравеопазване не прие и въвеждане на компенсаторен механизъм за цената на електроенергията на лечебните заведения. Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение, внесено от Десислава Атанасова.

Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза, че становището на МЗ е за подкрепа на механизми, които биха подпомогнали лечебните заведения. Проектът на решение засяга множество субекти, не само болниците, и в това отношение сме се въздържали да го подкрепим като цяло, допълни Пандов.

Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация, апелира здравната комисия да подпомогне с достатъчно добра компенсация разходите на болниците за електроенергия. „При липсващи условия да увеличим приходите, трябва да намалим разходите, а всеки разход в момента ще доведе до влошаване на качеството. Искаме всеки разход над 150 лв. за мегаватчас да бъде компенсиран от държавата”, каза Спиридонова. По думите ѝ в момента болниците плащат до 500 лв. за мегаватчас.

Според Костадин Ангелов е могло с проектобюджета, с решение на министъра на здравеопазването, в държавния бюджет да се отпуснат допълнителни средства, за да бъдат компенсирани лечебните заведения.

„Министърът на здравеопазването може да свика надзора на Касата, да се промени методиката, и на болниците да се изплатят средствата на сто процента за декември. Правителството може да разпредели в условията на криза допълнителен финансов ресурс, и това е правено, и няма санкция на ЕК”, смята Ангелов.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!