Горещи новини

Звезда лети из Млечния път с 3.2 млн. км/час

-15:27-Razloginfo.com

Учени наскоро откриха една необикновена находка: звезда, движеща се със скоростта на светлината в Млечния път. Според ново изследване, публикувано в The Astrophysical Journal Letters, тази звезда е парче шрапнел от свръхнова (космическа експлозия, която се случва, когато звезда от бяло джудже става твърде голяма, за да се издържа и освобождава огромно количество енергия), която все още се ускорява по пътя си през космоса.

„Тази звезда се движи толкова бързо, че почти сигурно напуска галактиката … (движи се) почти с 3.2 милиона км в час“, казва Джей Джей Хермес, асистент по астрономия в Бостънския университетски колеж по изкуства и науки.

„Да преживееш частична детонация и да оцелееш е уникално и едва през последните няколко години започнахме да мислим, че този вид звезда може да съществува“, добави Оделия Пътърман, учен от Бостънския университет.С помощта на данни от космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА и транзитния спътник за изследване на екзопланети (TESS), Пътърман и Хермес успяват да проучат светлинната информация от звездата. Изследователите отбелязват, че звездата, официално наречена LP 40-365, се върти и преминава през Млечния път въз основа на нейните светлинни характеристики.

„Копахме малко по -дълбоко, за да разберем защо тази звезда [многократно] става все по -ярка, след това по -бледа, а най-простото обяснение е, че виждаме нещо на [нейната] повърхност да се върти навътре и извън полезрението на всеки девет часа“, казва Хермес. Макар че звездите обичайно се въртят, необичайно е да се види фрагмент от звезда от свръхнова, който да се върти бавно с деветчасово темпо.

Изследванията на учените вече могат да помогнат за декодирането на това, което се случва след експлозия на свръхнова.

„Тази [статия] добавя още един слой знания към ролята на тези звезди, когато се е появила свръхнова“, казва Пътърман. „Като разберем какво се случва с тази конкретна звезда, можем да започнем да разбираме какво се случва с много други подобни звезди, дошли от подобна ситуация.“

Тъй като LP 40-365 има такава бавна скорост на въртене, Хермес и Пътърман смятат, че това е шрапнел от звезда, избухнала, когато е имала твърде много маса заедно с партньора си, когато са се въртели един около друг с бързо темпо. В резултат на това, двете звезди вероятно са избухнали и сега виждаме LP 40-365 да пътува през космоса.

„Това са много странни звезди“, казва Хермес, тъй като звездите, подобни на LP 40-365, се движат бързо и са с високо съдържание на метал, за разлика от слънцето, което е изпълнено с хелий и водород. Звездите, „които виждаме, са странични продукти от бурни ядрени реакции, които се случват, когато една звезда се взриви“, каза Хермес.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!