Горещи новини

За седмица 7600 туристи в Банско и нито една положителна проба за COVID-19

-15:54-Razloginfo.com

От 27 януари до 3 февруари посрещнали 7600 туристи, в Банско, 3800 от които са от Румъния и 2800 от България. Това заяви кметът на община Банско Иван Кадев, който посрещна вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в курортния град.

„За първи път посрещаме и много туристи от Чехия, които откриват Банско като ски дестинация. Надяваме се тенденцията да се запази. Другата добра новина е, че откакто заработи новата лаборатория в Банско, няма установен нито един положителен резултат от стотиците тестове, направени на чуждестранните туристи”, заяви кметът на Банско.

Кметът Иван Кадев сподели информация, че съживяването на туризма в Банско, макар и бавно, е факт. То е било особено осезателно през последната седмица, а в хотелите постъпват нови резервации.



Заедно с кмета Николова провери прилагането и спазването на противоепидемичните мерки. Двамата инспектираха четири от висококатегорийните хотели, където констатираха стриктното спазване на правилата във всички зони, както и готовността за настаняване на заболели туристи в т.н. ковид стаи.

Отлична е създадената организация и на начална станция на кабинковата линия по спазване на дистанция и за дезинфекция на съоръженията, изрази задоволство министър Николова. Тя подчерта, че редовните инспекции доказват, че обектите работят спрямо въведените и утвърдени още през октомври правила от Министерството на туризма.

Заболеваемостта от коронавирус в Банско е много ниска.

99% от изследваните са чужденци за издаване на сертификати за заминаване – независимо дали PCR или антигенен тест.

До момента няма нито един положителен случай.

Сред българите има около 5% положителни проби от направените досега антигенни тестове“.

Това каза д-р Галина Цонева, завеждащ клиничната лаборатория в Банско, в която от една седмица вече се провеждат изследвания за коронавирусна инфекция, съобщи  E79 News.

“В момента правим дневно по 100 PCR теста и още толкова бързи антигенни тестове.

Очакваме в следващите дни, до 15 февруари, в лабораторията да бъдат назначени още специалисти.

Това е свързано със състезанията за Световната купа в зимните спортове с алпийска комбинация и гигантски слалом за мъже на 27 и 28 февруари.

Тогава ще се наложи да правим по около 300 PCR теста на ден.

В Банско вече са представителите от Националния отбор на България за състезанията и те ще бъдат изследвани в неделя – 7 февруари“, допълни д-р Цонева.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!