Горещи новини

За първи път от 20 години – еврото се изравни с долара

| 9:55

За първи път от 20 години, еврото се изравни с долара, което е и най-ниската стойност на валутата за последните десетилетияТова се случи за малко, след което еврото се покачи с няколко цента, но въпреки това прогнозите са, че еврото ще се задържи около курса 1 към 1 към долара или дори малко по-малко. Възможно е еврото да падне и под долара, ако е задълбочат трудностите с намирането на изгоден газ за европейските икономики.

Всичко това се случва както на фона на инфлационните, икономически и енергийни трудности на Стария континент и по-специално в Германия, така и на фона на очакванията на анализаторите за рецесия. Именно заради тези очаквания пазарите и борсите реагират и се подготвят за евентуална рецесия, макар все още да не изглежда абсолютно сигурна.

Причините за понижението на еврото – повишенията на лихвения процент от федералния резерв в Щатите направиха така че доларът да се вдигне и да бъде изгоден и сигурен за инвеститорите. Очаква се дори още покачване на лихвените проценти в САЩ, които да придадат на долара още по-голяма стойност.

От своя страна Европейската централна банка държи лихвите отрицателни, което вече оказва своя ефект.

Предстои преразглеждане на лихвите от ЕЦБ, но тяхното евентуално покачване може да окаже негативен ефект върху държавите в лошо финансово състояние на юг– Италия, Гърция, Испания и други. Слабото евро иначе оскъпява вноса. От своя страна това още един път засилва инфлацията и влияе негативно на икономическия растеж.

Остава въпросът дали идва рецесия в Европа, защото на фона на изброените проблеми тя би имала вече крайно лоши измерения.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!