Горещи новини

За първи път в България се отбелязва Европейски ден на биоземеделието

-16:02-Razloginfo.com

За първи път в България ще бъде отбелязан Европейският ден на биологичното земеделие.

Последните данни на Евростат сочат, че страната ни е в дъното на класацията в Европейския съюз по площи, заети с биоземеделие, а браншовите организации на биофермерите предупреждават за негативни тенденции.С отворени врати в биоферма „Софина“ и с ден с биоменю в столичната детска градина „Елхица“ асоциация „Биопродукти“ и фондация „Биоселена“ отбелязват Европейския ден на биологичното земеделие.

Двете организации припомнят, че въпреки европейските практики децата в училище и детските градини да получават храна, приготвена с биопродукти, у нас това не се случва или се случва по изключение.

Общата земеделска земя, сертифицирана за биопроизводство в България, намалява с девет на сто за година. Средният процент на биоплощите в Европа е осем.

За разлика от отличниците – Австрия над 25 на сто, и Естония – с 22 процента, страната ни е на опашката с малко над две на сто от площите.

След нас са само три държави в Европа – Ирландия, Малта и Исландия.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!