Горещи новини

За пръв път голям пътнически самолет кацна на ледена писта в Антарктида

-21:30-Razloginfo.com

Миналата сряда Norse Atlantic Airways приземи Боинг 787 Dreamliner при условия, доста по-различни от обичайните. Дестинацията: Антарктида. Пистата за кацане: „синя ледена писта“ с дължина 3000 метра и ширина 60 метра, изваяна единствено от сняг и лед.Dreamliner-ът кацна на летище „Трол“ в сряда малко след 2 ч. сутринта – при ярка слънчева светлина, тъй като в момента в южното полукълбо е лято. Това е първият път, когато Dreamliner – широкофюзелажен самолет, който може да превозва до 330 пътници в зависимост от модела – стига до шестия континент, отбелязва CNN.

Но преди да започнете да търсите възможност да резервирате своя полет до Трол, знайте, че полет N0787 не е бил редовен пътнически маршрут. Сред 45-те пътници са били учени от Норвежкия полярен институт, който е сключил договор за полет, за да превози тях и 12 тона оборудване до изследователската станция „Трол“ в Антарктида.

Това също така не е бил бърз скок през океана. Самолетът отлетя от Осло на 13 ноември, спря в Кейптаун и в сряда вечерта се отправи на юг, за да извърши рекордното си кацане.

Голямото товарно пространство на Dreamliner го прави идеален самолет за полета, казва Даниел Кери от Aircontact, посредникът, който организира полета. Горивната му ефективност също беше фактор, каза Пол Ерландсон, представител на полеви услуги в „Боинг“. Самолетът успя да стигне до Антарктида и да се върне в Кейптаун, без да се налага да зарежда гориво.

Това е първият път, в който Dreamliner стига до шестия континент.
„За мен е голяма чест и вълнение от името на целия екип на Norse, че заедно постигнахме съдбоносния момент на кацане на първия 787 Dreamliner“, заяви в изявление главният изпълнителен директор на Norse Atlantic Airways Бьорн Торе Ларсен.

„В духа на изследователската дейност ние сме горди, че имаме пръст в тази важна и уникална мисия. Тя е истинско доказателство за нашите висококвалифицирани и обучени пилоти и екипаж, както и за нашите най-съвременни самолети „Боинг“.“

Камила Бреке, директор на Норвежкия полярен институт, заяви, че използването на по-големи самолети е по-устойчив начин за достигане до известния с крехката си природа континент.

„Най-важният аспект е екологичната полза, която можем да постигнем чрез използването на големи и модерни самолети. Това може да помогне за намаляване на общите емисии и екологичния отпечатък в Антарктида“, каза тя, като добави: „Кацането на такъв голям самолет открива напълно нови възможности за логистиката в Трол, което също ще допринесе за укрепване на норвежките изследвания в Антарктида.“

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!