Горещи новини

За какво да внимаваме, когато започваме диета

-14:41-Razloginfo.com

Празниците отминаха и е време всеки от нас да се погрижи за възвръщането на добрата си форма. Разбира се, в интернет има многобройни идеи за диети, някои от които са по-ефективни, други – не толкова. Каквото и да изберете обаче, нека фокус за вас да бъде здравето.

Ето някои неща, за които трябва да внимавате, когато започвате диета.

Достатъчно калории

Средната дневна нужда за умерено активен възрастен е 2500 килокалории при мъжете и 2000 килокалории за жени. Естествено, когато сте на диета, трябва да намалите енергийния си прием, за да изгорите повече, отколкото консумирате.

Въпреки това не оставяйте тялото си да гладува!

Според специалистите, най-добре е да се стремите към загуба на 1 килограм на седмица. За да постигнете това, се препоръчва да си създадете дефицит от 500 калории на ден от нормалния си хранителен план. Най-добрият начин да започнете е да си водите дневник, за да знаете точно колко, какво и кога ядете и пиете.

Децата, тийнейджърите и бременните жени ще имат специални изисквания за калории и трябва да бъдат наблюдавани от лекар, когато се впускат в някакъв рестриктивен хранителен план. Същото важи и за хора с хронични заболявания.

Баланс

Диетите, които налагат ограничаване на цели групи храни или макронутриенти (например въглехидрати или мазнини, са небалансирани и трудни за поддържане. Всяка диета, която насърчава яденето предимно на един вид храна (като диетата със зелева супа), също може да ви изложи на риск от хранителни дефицити. Внимавайте и се пазете от такива режими!

Устойчивост

Запитайте се следващите въпроси: Можете ли да се придържате към диетата за дълъг период от време? Какво се случва, когато рестриктивният период приключи или постигнете целта си?

Поддържането на здравословно тегло и хранене е нещо, което трябва да бъде начин на живот – ако се върнете към старите си хранителни навици, най-вероятно ще върнете и старото си тегло обратно. Ако даден режим е твърде строги изискващ, ще ви е трудно да го следвате в дългосрочен план.

Има ли научна обосновка

Това е един от най-трудните въпроси за отговор, когато говорим за диети. Проучването на визитката и квалификацията на човека, стоящ зад диетата, може да ви даде някаква индикация за нейната легитимност. Само че понякога отговорът не е толкова прост. Дори плановете, разработени от обучени медицински специалисти, получават критики и пример за това е световноизвестната и любима в Холивуд диета на Аткинс.

Ето защо, ако искате насоки и уверение, че спазвате добре балансирана диета, трябва да потърсите помощта на регистриран диетолог.

Реалистична крайна цел

Диетите, които обещават драматично отслабване, едва ли ще доведат до бързите резултати, които търсите, а дори и да го направят, здравето ви ще бъде изложено на голям риск. Поставяйте си реалистични цели и не бързайте – рязко свалените килограми рядко водят до нещо добро.

Забравете за магическите хапчета

Някои компании и хора твърдят, че различни видове хапчета ви помагат да отслабвате. Това може да е вярно в началото, но медикаментите не ви помагат да поддържате теглото си. По-важното е, че те не ви учат как да правите промени в начина на живот.

Говорете все пак с лекар, ако смятате, че имате нужда от хранителна добавка. Той може да ви препоръча продукт, който не взаимодейства с вашите лекарства или заболявания.

И помнете: няма една вълшебна диета, която да помага на всеки човек да отслабне. Идеята за диетата предполага, че един ден ще излезете от нея. И от вас зависи по кой път ще поемете след това.  Не разчитайте на драстична или просто модерна диета, която да свърши работата вместо вас. Вместо това намерете здравословен, балансиран хранителен план, който може да се превърне в практичен начин на живот.

Ако здравословната кухня е вашата цел, не забравяйте, че можете да разчитате на доставка на храна в Разлог от foodpanda!

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!