Горещи новини

За една седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%

-18:36-Razloginfo.com

За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Комисията заседава по повод възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет.На 16 октомври се въведе електронното изписване на антибиотици и медикаменти за лечение на диабет, като целта беше намаляване на недостига на лекарства. До днес лекари и фармацевти спорят дали е трябвало да се въведе по този начин изписването на рецептите и дали, и как трябва да има генерично заместване, ако даден медикамент липсва.

Проф. Гетов допълни, че преди въвеждането на е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства е направена оценка на риска, която е публикувана, заедно с мотивите за нормативната промяна. „Електронно изписване на рецепти е възможно от 2021 г. и този срок е достатъчен, за да може лекарите, които желаят да участват в системата, да го направят“, допълни той.

По думите му следващите промени, които предстоят да се въведат, предвиждат минимални изисквания за медицински и аптечен софтуер, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със софтуер по своя преценка.

„Системата за електронно изписване на рецепти функционира от декември 2021 г. и досега са били изписани 44 623 рецепти за всички видове лекарства по лекарско предписание“, посочи още проф. Гетов. По думите му от тях са изпълнени само 3384 рецепти, което е малко над седем процента, и това е била една от причините да станат задължителни е-рецептите само за антибиотиците и медикаментите за лечение на диабет и да не се внася напрежение.

„Най-много е-рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства са издадени през последната седмица от лекарите в София, Пловдив и Варна“, посочи Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“ АД. По думите му над 80 на сто от рецептите са изпълнени.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!