Горещи новини

Защо са полезни разходките в студа

| 19:59

Студеното време може да бъде подходящо за сгушване в леглото и гледане на филми, но пък е чудесна възможност да се заредите с положително настроение и енергия. Разходките сред студа ще засилят имунитета и ще подобрят устойчивостта на организма срещу вируси и различни заболявания. Съвети за разходки в студа Разхождайте се в първата част на деня Кратката разходка сред студа ще ви се отрази добре в първата половина на деня. Само 15-20 минути ще ви заредят с енергия и то много по-добре от кафето. Нивата на серотонин ще се повишат, а това е хормон, който отговаря за храната.

Облечете се подходящо Около 20-60% от топлината излиза през главата. Затова носене задължително шапка. Не забравяйте и ръкавиците. Облечете няколко слоя дрехи. Бельото е хубаво да бъде термоизолиращо, особено ако сте решили да правите дълги разходки. По този начин няма да се изпотявате, но ще ви е леко и удобно за ходене.

Пазете краката Обувките са най-важни, защото ще пазят краката ви. Сложете и два чифта чорапи за допълнителна защита. Ако усетите, че се изпотяват, то сменете ги и по този начин ще се предпазите от измръзване.

Хидратацията е важна Един термос с чай ще ви дойде добре по време на разходката. По този начин температурата в тялото ще се поддържа, а и ще можете да се хидратирате. Същото се отнася и за лятото, но там носим в повечето случаи вода.

Защо е полезно да се разхождаме в студено време?

На първо място слънчевата светлина заздравява костите. 15 минути на слънце са напълно достатъчни, за да се стимулира производството на витамин Д. Той е ключов елемент от състава на костите в тялото ни и поради тази причина е хубаво да използваме малкото слънчево време, за да се заредим с него.

Студът и доброто настроение са две съвместими неща. Студът може да ни кара да се чувстваме потиснати и летаргични, но пък разходките ни ободряват. С тях се повишават нивата на ендорфини. Затова, ако искате да си стоите у дома – добре, но ще се депресирате. Излезте навън и само след няколко минути ще се почувствате много по-добре.

С разходките ще горите и калориите. По време на това зимата често сме изкушени да си останем у дома на топло, но ако се движите, ще изгорите много повече калории. Причината е, че тялото изразходва повече енергия да поддържа топлината си, а това води до горене на излишните мазнини. Затова ходете пеша до магазина, разходете се в парка или уикенда излезте извън града.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!