Горещи новини

Защо премахват мигането на светофарите в София?

-11:05-Razloginfo.com

Предупредителното мигане на светофарите в София остава в историята. Оказва се, че според Регионалното министерство това противоречи на пътните правила и е опасно. Според пътни експерти обаче рязкото преминаване от зелено към жълто на светофара също създава предпоставки за катастрофи.Мигането противоречи на Виенската конвенция, която България е ратифицирала. През 2016 година бе започнат период на експеримент, за да се разбере дали тази функционалност помага. И статистиката показва, че има 50% по-малко произшествия. Становището на МВР и Транспортното министерство също са „за“ мигането“, казва Димитър Петров от Столична община.

Смятам, че казаното от Столична община е несериозно. Какво би станало в една правова държава, ако все започне да не спазва законовите уредби. Тази статистика звучи несериозно. Има ясни критерии, по които се отчитат транспортните инциденти и съм сигурен, че в тази статистика тях ги няма, казват от Асоциацията на автомобилистите. Според тях таймерите на светофарите са били много по-добри.

Има европейски държави, които са ратифицирали Виенската конвенция, но също използват тази опция, защото тя помага на водачите, добави Петров.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!