Горещи новини

Защо Пентагонът се интересува от НЛО?

-9:53-Razloginfo.com

Пилотите и моряците на американския флот няма да се смятат за луди ако докладват за неидентифицирани летящи обекти, съгласно нови правила одобрени от Пентагона, предназначени да ги насърчат да споделят това, което виждат.

Но само преди няколко години, според съобщенията, Пентагонът закри друга официална програма, която разследваше наблюдения на НЛО. Какво се е променило? Дали накрая американските военни стигат до идеята, че извънземни космически кораби посещават нашата планета?

Отговорът на този въпрос почти със сигурност е – не. Погрешното тълкуване на наблюдения на природни феномени, които хората не могат да обяснят е много старо. Тук могат да се включат примери, като морски крави, които се възприемат за русалки и плаващ дънер в шотландско езеро, който се възприема като чудовище.

По-скорошен и подходящ пример е странната луминисцентна структура в небето, която развълнува много американци, но се оказа последствие от изстрелването на ракетата на SpaceX. В много такива случаи се наблюдават неправилни тълкувания, защото хората имат непълна информация или разбират погрешно това, което виждат.

Най-вероятно Пентагонът иска да избегне този тип объркване, така че трябва да разбере по-добре летящите обекти, които сега не може да идентифицира. По време на военна мисия, независимо дали в мир или във война, ако пилот или войник не може да идентифицира предмет, те имат сериозен проблем: Как трябва да реагират, без да знаят дали обектът е неутрален, приятелски или заплашителен? За щастие, военните могат да използват модерни технологии, за да се опитат да идентифицират странни неща в небето.„Ситуационно осъзнаване“ е военният термин за пълно разбиране на средата, в която се работи. НЛО представлява пропуск в ситуационната осведоменост. В момента, когато пилот на флота вижда нещо странно по време на полет, единственото нещо, което той или тя могат да направят, е да разкажат на другите пилоти и ръководството на въздушното движение какво са видели на съответното място в съответното време. В световен мащаб броят на докладвани срещи с НЛО за една година достигна своя връх от над 8000. Не е известно колко от тези, които са докладвали за такива срещи, са военни.

Много често дори най-сериозно документирани инциденти остават нерешени, въпреки интервюирането на десетки свидетели и прегледа на много писмени документи, както и много аудио и видео записи.

НЛО представляват възможност за военните да подобрят процесите на идентификация. Поне част от тази работа би могла да се свърши в бъдеще от автоматизирани системи и потенциално в реално време, когато инцидентът все още се развива. Военните превозни средства – бронирани бойни машини, бойни кораби, самолети и спътници – са покрити със сензори. Това не са само пасивни устройства, като радиоприемници, видеокамери и инфрачервени апарати, а и активни системи, като радари, сонари и лидари. В допълнение, военната техника рядко действа самостоятелно – превозните средства пътуват в конвои, плават във флоти и летят във формации. Над тях всички са сателити, наблюдавани непрекъснато от дежурни.

Сензорите могат да предоставят богата информация за НЛО, включително обхват, скорост, позиция, форма, размер и температура. С толкова много сензори и толкова много данни обаче, предизвикателството е да се обедини информацията в нещо полезно. Но военните засилват работата си по въпросите на автономията и изкуствения интелект. Едно възможно използване на тези нови технологии би могло да бъде тяхното комбиниране, за да се анализират всички сигнали, които идват от сензорите, като се обединят всички наблюдения и се отделят тези, които не могат да бъдат идентифицирани. В тези случаи системата може дори да задължи сензори на намиращи се наблизо превозни средства или на спътници, да събират допълнителна информация за съответното НЛО в реално време. Тогава картината може да стане още по-пълна.

За момента обаче все още хора ще трябва да преценяват какво разкриват всички данни. Това е така, защото ключовото предизвикателство за успешното използване на изкуствен интелект е изграждането на доверие в системата. Например, в известен експеримент извършен от учени на Google, усъвършенстваният алгоритъм за разпознаване на изображения, базиран на изкуствен интелект, е заблуждаван неправилно да идентифицира снимка на панда като гибон само чрез изкривяване на малък брой оригинални пиксели.

Така че, докато хората не разберат по-добре НЛО, няма да могат да научат и компютрите да ги разпознават и обясняват. Според експерти новият подход на военноморските сили към докладването на среща с НЛО е добра първа стъпка. Това може в крайна сметка да доведе до цялостен, напълно интегриран подход за идентифициране на обекти, включващ сливане на данни от много сензори чрез прилагане на изкуствен интелект и автономия. Само тогава ще има по-малко и по-малко необяснени НЛО в небето.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!