Горещи новини

Защо не трябва да се връщате към цигарения дим дори на открито?

-15:53-Razloginfo.com

Да кажеш „стоп“ на цигарите не е никак лесна работа и това го знае всеки пушач. Няма статистика, която да каже колко опита са нужни, за да се постигне успех. Но отказването на цигарите е в основата на здравните стратегии на редица държави, които осъзнават тютюнопушенето като един от проблемите с най-сериозни последствия за населението и здравните си системи.Заклетите пушачи трудно се отказват от раз и редица държави вече взимат мерки, за да стимулират преминаването на продукти с намален риск като електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн. В някои от случаите здравните власти ги препоръчват като алтернатива на цигарите, за да не продължат хората да ги употребяват, а в други – като помощно средство за пълен отказ, след известен период от време чрез намаляване на никотина.

Типичен пример е Великобритания, където според здравните власти стотици хиляди хора вече са спрели успешно цигарите благодарение на вейпинга. Данните и проучванията за ефективността им непрекъснато се увеличават, а според данни от 2020 г. всеки трети британец, който е опитал да спре цигарите чрез държавните програми, е успял с психологическа подкрепа и вейпинг. Националният здравен фонд поддържа становището, че ползването на е-цигари и бездимни устройства с тютюн е потенциално по-малко вредно от пушенето поради липсата на горене. При цигарите то води до образуване на катрани и въглероден монооксид – две от най-вредните вещества при пушенето.

Проблемът „двойна употреба“

Един от проблемите, които засичат на Острова, но и в други държави със солидни статистически данни за иновациите, е двойната употреба на цигари и електронни цигари. Според статистиката 54 % от британците на е-цигари спират въобще да пушат, но 40% практикуват т.нар. „двойна употреба“ – редуват вейпинга с цигари. Специалистите са категорични, че смесването на двете тютюневи изделия не е препоръчително.

Най-добре е да спрете да пушете, но ако не можете – използвайте бездимни алтернативи с нагряване на тютюн или електронни цигари и не се връщайте отново към цигарите, дори за малко. Намаляването на броя изпушени цигари не означава, че намалявате вредата, предупреждават лекарите.

Пренасянето на живота ни отново на открито през топлите сезони може да изкуши пушачите, които досега са били на бездимна алтернатива, за да могат да пушат на закрито. Но не употребявайте цигари заедно с бездимни алтернативи, тъй като няма да има ползотворен ефект от усилията ви досега, съветват те.

Какво печелим, ако спрем да пушим?

Всяко време е добро да спрете да пушите или да минете на по-малко вредна алтернатива без горене. Но имайте предвид, че е добре да се случи преди да навършите 40 – 45 години, защото после сте изложени на много по-голям риск от инфаркт и инсулт, съветват специалисти от Американската кардиологична асоциация. Сърдечно-съдовата система влиза в нормата едва 15 години след отказването, а научни изследвания доказаха, че общото физическо състояние се подобрява петилетка след последния изпушен фас.

Вкусовите ви рецептори ще започнат да функционират нормално. Ще улавяте неподозирани нюанси на храната, ще добавяте по-малко подправки и сол, което е добре за цялостното ви състояние и форма. 2 дни след като откажете цигарите ще възвърнете и обонянието си, а след 3 дни ще дишате по-добре. След седмица кръвното ви ще се понижи и нормализира, заради което всъщност ще снижите и риска от инсулт, сърдечносъдови заболявания, сърдечна и бъбречна недостатъчност и стенокардия. Досадната цигарена кашлица ще започне да отслабва 2 седмици по-късно. Тогава ще възстановите кръвообращението и ще оросявате крайниците по-добре.

15 години след последната ви цигара вероятността да се разболеете от рак намалява значително и става същата, каквато е при непушачите.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!