Горещи новини

Защо кралица Виктория се омъжва за братовчед си?

| 19:27

С изключение на кралица Елизабет и принц Филип, никоя друга кралска двойка не е по-известна от кралица Виктория и принц Алберт. Заедно те разпалват интереса на народа и променят, начина по който хората гледат на кралското семейство.Странно, но всъщност Виктория и Алберт са били братовчеди. Майката на Виктория, херцогинята на Кент, е сестрата на бащата на Алберт, херцог на Сакс-Кобург. Днес бракът между братовчеди не се приема добре, но през 19-и век е нещо често срещано.

Дори да оставим настрана кръвната връзка, Виктория и Алберт всъщност не са се харесвали особено при първата си среща.

Противоположности

Белгийският крал Леополд I е този, който иска брак между племенницата и племенника си. Но за негово съжаление, Виктория и Алберт са доста различни.

Отраснал на село в югоизточна Германия, Алберт е тихо, решително, съвестно и интелигентно дете, което обожава природата. Справя се изключително добре в училище, но се наслаждава и на езда, лов, стрелба и фехтовка.

Когато Алберт отива да посети Виктория през пролетта на 1836г, той не е щастлив, че трябва да остави добре подредения си живот. Докато е Лондон, той е принуден да търпи безкрайна поредица от вечери, приеми, балове, концерти и театрални постановки.

Виктория, от друга страна, обича блясъка на кралския нощен живот. Празненствата и забавленията са любимите й неща и често танцува до ранните сутрешни часове.

Младата принцеса няма как да не забележи раздразнителността у Алберт по време на престоя му в столицата и макар да признава, че е добре изглеждащ, все пак не е кой знае колко впечатлена от братовчед си.

Млада любов

През есента на 1839г (2 години откакто Виктория е на трона), Алберт се връща в Лондон.

Макар Виктория да е напълно наясно, че роднините й – особено чичо й Леополд – смятат, че Алберт е идеален за неин съпруг, тя въобще не е убедена в това. Дори пише до чичо си преди пристигането на Алберт и му споделя притесненията си. Само че скоро след това всичко се променя.

Алберт и Виктория все пак си стават по-близки. Те яздят заедно, свирят, танцуват, вечерят и глезят кучето му. Онези в замъка Уиндзор забелязват искрите между двамата и е само въпрос на време пред планът на Леополд да стане реалност.

Имайки предвид, че Виктория е кралица на Великобритания, нейно задължение е да предложи на Алберт, а не обратното. На 15 октомври тя го вика в Синята стая, лична стая в замъка.

„Казах му, че вероятно се досеща защо съм го извикала тук и че ще бъда много щастлива, ако се съгласи…. Прегръщахме се доста време и той беше много мил. Да бъда обичана от такъв ангел като Алберт е твърде голяма наслада, за да я опиша.“

След като се съгласява да се ожени за Виктория, Алберт прекарва следващите 4 седмици в Уиндзор, наслаждавайки се на всяка минута с бъдещата си съпруга.

Въпреки първоначалните си различия, Виктория и Алберт изпълняват желанието на чичо си и се сближават чрез взаимната си любов към природата и музиката. Женят се на 10 февруари 1840г и им се раждат 9 деца.

Бракът им обаче приключва твърде рано, когато Алберт умира през 1861г, поради което Виктория изпада в дълбока депресия. Трагичен край за една от най-известните кралски двойки и брак, който остава ключова част от британската история.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!